Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy – zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta – Baba Ghanoush.
Baba Ghanoush – właściwości
Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze – jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, w niemal 90% składa się z wody, dlatego idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jest także szczególnie polecany weganom i wegetarianom.
Baba Ghanoush – zastosowanie
W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach arabskich. Dodaje się ją również do grillowanych mięs, warzyw czy do sałatek.
Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.
Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana
Składniki:
1 pierś z kurczaka
puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
gotowe placki tortilli
2 pomidory
1 cebula
tarty parmezan
sałata lodowa
1 papryka
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni. Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki – wszystkie składniki mieszamy. Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!
Average Rating