Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado
Czas czytania:1 min

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

0 0

Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. W jej klasycznej wersji znajdziemy ziarna, warzywa, pasty oraz dopełniające całość sosy. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado z dodatkiem ostrego sosu Ghost Pepper Roleski

Sos Ghost Pepper, zupełnie jak reszta sosów bardzo ostrych Roleski, to doskonały sposób na wzbogacenie buddha bowl, jak i zwykłych sałatek.

Sos Ghost Pepper Roleski Nie tylko jego smak zachwyca orientalnością – formuła sosu wzbogacona jest egzotycznymi składnikami takimi jak ananas, imbir i curry, a w składzie nie znajdziemy ulepszaczy smaku ani glutenu. Dzięki temu Sos Ghost Pepper Roleski idealnie sprawdza się jako uzupełnienie kolorowej mieszanki buddha bowl. Naszą propozycją takiej miseczki obfitości jest bowl z marynowanym udkiem kurczaka, wypełniony dodatkowo pieczonymi batatami oraz awokado – danie, od którego można się uzależnić!

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

Składniki (4 porcje) :

◦ 4 udka z kurczaka

◦ 1 dojrzałe, duże awokado

◦ 2 bataty

◦ 100 g pomidorków cherry

◦ 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej

◦ 1/2 czerwonej cebuli

◦ 1 ząbek czosnku

◦ sól, pieprz

◦ olej sezamowy

◦ garść świeżej mięty

◦ sos Ghost Pepper Roleski

Marynata:

◦ 1 ząbek czosnku

◦ sok z 1/2 cytryny

◦ 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego

◦ 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku

◦ 1/2 łyżeczki chili

◦ sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.
  2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).
  4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.
  5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Marzysz o ogrodzie jak z kolorowego magazynu?
Next post Moje lato na zdjęciach