Jedzenie typu street food stało się ogniwem napędzającym do wspólnych spotkań w barach, budkach czy food truckach. Bo kto z nas nie miewa czasami ochoty na średnio wysmażonego burgera z rozpływającymi się w ustach dodatkami? Taki właśnie będzie burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski. To danie, które możemy przyrządzić w domu i zachwycić nim naszych gości
Składniki (4 porcje):
- 800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- duża szczypta kuminu
- duża szczypta kolendry
- duża szczypta papryki słodkiej
- 1 żółtko
- 1 kg ziemniaków
- olej do smażenia
- 4 bułki np. kajzerki, bawarskie
- KETCHUP Z SUSZONYMI POMIDORAMI BIO
- czerwona cebula
- rukola
- pomidor
- kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
- majonez lub inny sos do posmarowania bułki
Burger z wołowiną, czerwoną cebulą, rukolą i domowymi frytkami
1. Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200g.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.
5. Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.
Average Rating