Burgery zdobywają coraz większą popularność, nie tylko jako danie serwowane w restauracjach, ale również jako potrawa do samodzielnego przygotowania. Ich przyrządzenie nie jest bowiem skomplikowanie i nie zajmuje wiele czasu. Z tego powodu są także świetną alternatywą dla tradycyjnych dań z grilla. Tym bardziej, że to przekąska, którą można zjeść bez pomocy widelca i noża
Eksperci marki Sandra przygotowali trzy sposoby na burgery z grilla. Który z nich wypróbujesz podczas najbliższego spotkania przy ruszcie?
Burger dla mięsożerców
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny dobrej jakości)
- 2 ząbki czosnku
- 200 g drobno pokrojonego boczku
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- Kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
- 4 bułki do burgerów
- Sałata lodowa
- Kilka ogórków konserwowych marki Sandra
- Ulubiony sos
Przygotowanie:
Zmieloną wołowinę przypraw solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę, jajko i boczek. Mięso wyrabiaj rękami około 3 minuty (aby mięso nie kleiło się do rąk możesz dodać kilka łyżek bułki tartej). Następnie podziel je na porcje ok. 150-gramowe i uformuj z nich płaskie kotlety. Na środku każdego burgera zrób kciukiem lub łyżką 1 cm wgłębienie. Dzięki temu podczas grillowania kotlety się nie wybrzuszą, ale pozostaną idealnie płaskie. Grilluj je tak długo, aż będą wypieczone tak, jak lubisz. Aby bułki były ciepłe, połóż je na 2 minuty na grilla. Po zdjęciu posmaruj pieczywo ulubionym sosem. Między bułki włóż liść sałaty, kotleta i pokrojonego ogórka.
Wege burger
Składniki:
- 350 g gotowanej ciecierzycy z puszki marki Sandra
- 3 cebulki dymki
- ½ pęczka natki pietruszki
- Kilka listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- Kasza kukurydziana do panierowania
- Olej do smażenia
- Bułki do burgerów
- Sałata lodowa
- Rzodkiewka
- Czerwona cebula
- Plastry cukinii
- Ulubiony sos
Przygotowanie:
Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj ją na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski z cieciorką. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj 2-3 łyżki zalewy po cieciorce i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i grilluj przez około 3-5 minut z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę, usmażone kotlety, pokrojone rzodkiewki, cebulę i plastry cukinii. Przykryj drugą połówką bułki.
Burger na deser
Składniki:
- 4 bułki maślane
- 4 krążki wycięte z arbuza
- 8 plastrów ananasa z puszki np. marki Sandra
SOS CZEKOLADOWY
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki miodu
- ¾ szklanki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotuj sos czekoladowy. Do wody wsyp cukier, dodaj miód i kakao. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Bułki przekrój wzdłuż na pół. Opiecz na grillu uważając, by się nie przypaliły. Połóż na ruszt też plastry ananasa i krążki arbuza. Zostaw na chwilę, aby się zarumieniły. Złóż burgery – spód bułki posmaruj sosem czekoladowym, połóż plaster ananasa, następnie krążek arbuza, na koniec ponownie plaster ananasa. Polej sosem czekoladowym, przykryj górą bułki. W środek burgera wbij patyczek do szaszłyków, by całość się nie rozpadła.
Smacznego!
Average Rating