Burgery z pastą harisa

Burgery z pastą harisa

0 0

Pasta harissa może mieć szerokie zastosowanie także w kuchni polskiej, a dania z jej wykorzystaniem będą łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Dzis polecamy burgery z pastą harisa

Burgery z pastą harissa – składniki:

  • 250g mielonej wieprzowiny
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki pasty harissa (np. marki Sandra)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 bułki
  • majonez
  • sałata
  • plastry pomidora
  • 1czerwona cebula
  • sos tzatziki

Burgery z pastą harisa – przygotowanie:

Zmielone mięso wieprzowe umieszczamy w misce, dodajemy do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego, płaskiego kotleta. Następnie smażymy je na patelni grillowanej z obu stron, aż do momentu wysmażenia. Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem i układamy w niej plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i gotowe mięso. Burgery podajmy od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z sosem tzatziki i frytkami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijaż nude hitem nadchodzącej wiosny
Next post Wiosenne stylizacje