Pasta harissa może mieć szerokie zastosowanie także w kuchni polskiej, a dania z jej wykorzystaniem będą łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Dzis polecamy burgery z pastą harisa
Burgery z pastą harissa – składniki:
- 250g mielonej wieprzowiny
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki pasty harissa (np. marki Sandra)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 bułki
- majonez
- sałata
- plastry pomidora
- 1czerwona cebula
- sos tzatziki
Burgery z pastą harisa – przygotowanie:
Zmielone mięso wieprzowe umieszczamy w misce, dodajemy do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego, płaskiego kotleta. Następnie smażymy je na patelni grillowanej z obu stron, aż do momentu wysmażenia. Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem i układamy w niej plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i gotowe mięso. Burgery podajmy od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z sosem tzatziki i frytkami.
Average Rating