Burgery w zdrowym rytmie slow!
Czas czytania:1 min

Burgery w zdrowym rytmie slow!

0 0

Burgery – kiedyś kojarzone wyłącznie z fast foodem, dziś stały się jednym z najmodniejszych i najbardziej kreatywnych dań. Pełne różnorodnych, świeżych dodatków, kolorowe i aromatyczne, królują zarówno w streetfoodowych budkach, jak i w klimatycznych restauracjach. By przygotować je w domowym zaciszu, zgodnie z ideą slow food, sięgnijmy po naturalne, najwyższej jakości produkty, m.in. Kurczaka Zagrodowego, którego doskonały smak podkreśli wyjątkowość naszych autorskich burgerów!

Burgery w rytmie slow to też najlepsze lokalne produkty. Do ich przygotowania wybierz świeże warzywa, pachnące zioła i najlepsze jakości mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Pierś z Kurczaka Zagrodowego swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją kurczaki. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej do woli spacerować. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO. Nigdy też nie podaje im się antybiotyków.

Przygotowując pierś – chrupiącą na zewnątrz i delikatną w środku, mamy pewność, że nasze danie zaskoczy wszystkich oryginalnym smakiem, którym rodzina i bliscy będą chcieli rozkoszować się przez długi czas. Czas upływający w smakowitym rytmie slow!

 

Burgery w wersji slow – przepis

Składniki:

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • olej
  • 500 ml maślanki,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • bułki hamburgerowe
  • ziemniaki
  • mała sałata rzymska
  • majonez
  • ogórek
  • czerwona cebula

Przygotowanie:

Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z Kurczaka Zagrodowego i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.

Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Szara sukienka na cztery sposoby
Next post Mama wie lepiej: jak rozsądnie wybrać wygodną spacerówkę?