Canelloni z ricottą i karczochami to prosta i szybka przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję
Canelloni – składniki na 5 porcji:
· Passata Valfrutta 700g
· 250 g Makaronu Lasagne Arrighi
· 400 g Karczochów krojonych Ponti
· 1 cebula
· 500 g ricotty
· 50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
· garść świeżej mięty
· garść świeżego tymianku
· gałka muszkatołowa
· Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
· sól i świeżo zmielony pieprz
Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.
Average Rating