Cebularze z kremowym serem i makiem
Czas czytania:1 min

Cebularze z kremowym serem i makiem

0 0

Pełne aromatu pieczonej cebulki, ciepłe i puszyste – drożdżowe cebularze nie mają sobie równych w kategorii zimowych przekąsek. Tradycyjne cebularze zyskają zupełnie nowy wymiar smaku, jeśli do przepisu dodasz kremowy ser Hochland. Z przyjemnością sięgną po nie wszyscy miłośnicy dobrej, polskiej kuchni, naturalnych składników i doskonałego smaku!

Drożdżowe cebularze to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Proste w przygotowaniu, zawsze zachwycają intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Ciepłe i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz – są znakomitą zimową przekąską czy propozycją sycącego podwieczorku. W nowej odsłonie – z kremowym serem ze szczypiorkiem i cebulką Hochland, będą jeszcze pyszniejsze. Serek Hochland ze szczypiorkiem i cebulką produkowany jest z naturalnych składników, nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Obfituje w aromatyczne zioła i warzywa, dlatego przygotowane z nim dania mają wyrazisty smak. Obok takich smakołyków nikt nie przejdzie obojętnie. Cebularze w serowej odsłonie, obsypane makiem, to propozycja idealna na zimowe miesiące.

Cebularze drożdżowe z kremowym serem Hochland i makiem

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 60 g masła, stopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 bloczki Sera kremowego ze szczypiorkiem i cebulką Hochland
  • 3-4 duże cebule
  • ok. 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem, odstawić na 10 minut, dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić wyrośnięte ciasto na ok 10-12 porcji, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Przykryć i odstawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z makiem. Drożdżówki posmarować serkiem, ułożyć na wierzchu cebulę z makiem, piec ok. 15-20 minut w 190 st. C.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Naprotechnologia. Fakty i Mity
Next post Tłusty Czwartek inaczej, czyli łakomstwo bez cukru