Chcesz jeść lekko i być FIT? Zaprzyjaźnij się z kefirem!
Czas czytania:3 min

Chcesz jeść lekko i być FIT? Zaprzyjaźnij się z kefirem!

0 0

O niezwykłych właściwościach kefiru napisano już chyba wszystko. Uznawany jest on za idealny napój na upalne dni oraz najlepszy dodatek do koktajli. Jest niskokaloryczny, lekki i co najważniejszeposiada mnóstwo składników odżywczych i probiotyków, korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Ale czy wiesz, że możesz nim zastąpić inne, znacznie bardziej kaloryczne produkty? Podpowiadamy, w jakich daniach kefir sprawdzi się najlepiej

Kefir – lekkie źródło zdrowia i urody

Kefir gości w naszych domach od pokoleń. Ten mleczny napój otrzymywany jest poprzez dodanie do mleka specjalnych granulek, składających się z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Dzięki granulkom mleko fermentuje i tworzy napój o lekko kwaśnym i delikatnym smaku. Kefir jest jednym najmniej kalorycznych produktów mlecznych – 100 g kefiru to tylko ok. 50-60 kalorii i prawie 4 gramy białka! Ilość tłuszczu w kefirze wacha się od 0% do 7% w zależności od zastosowanego mleka.Co ciekawe 200 g kefiru pokrywa 20% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor. Ponadto ten sfermentowany napój ma niezwykłe właściwości antybakteryjne. Znajdziemy w nim prawie 30 rodzajów mikroorganizmów, które są źródłami probiotyków. Tym samym wspiera organizm w walce z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli.
Nie tolerujesz laktozy? Wybierz kefir, który jej nie zawiera!

Nie tolerujesz laktozy i masz obawy przed spożyciem jakiegokolwiek produktu mlecznego? Nie musisz rezygnować z kefiru! Teraz możesz go nabyć także w wersji bez laktozy! Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika. W Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.

Przepisy na letnie potrawy z wykorzystaniem kefiru

Dzięki swoim niezwykłym właściwością i niskiej kaloryczności kefir jest produktem przyjaznym dla naszego zdrowia i sylwetki! Jest on polecany szczególnie osobom odchudzającym się oraz tym, które chcą się zdrowo i wartościowo odżywiać! Z powodzeniem możemy go używać jako zastępnik dla śmietany i zdrową bazę do sosów!  Szczególnie sprawdzi się on w potrawach o lekko kwaskowatym smaku. Możemy go wykorzystać zarówno do dań głównych, jak i do deserów.

Poznajcie nasze inspiracje na lekkie potrawy z wykorzystaniem kefiru!

Kefirowe racuchy

Przepis na ok. 10 racuchów, czas przygotowania ok. 15 minut

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 2 szklanki mąki jaglanej lub kokosowej
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy w plasterki. Kefir mieszamy wraz z jajkiem, miodem, olejem,  solą i skórką startą z cytryny. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z imbirem i sodą. Do powstałej masy dodajemy pokrojone jabłka. Racuchy smażymy na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem kokosowym (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy z kefirem

Summer yoghurt cold soup with radish, cucumber, and dill on woodwn table. Okroshka.

Przepis na ok. 3-4 porcje, czas przygotowania ok. 15 minut oraz 1 h chłodzenia w lodówce
Składniki:

  • 500 g kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 500g  gęstego Jogurtu naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy kefir i jogurt naturalny. Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce, koperek i szczypiorek cienko siekamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy chłodnik schładzamy (m.in. 1 h w lodówce). Polecamy podawać go z gotowanym jajkiem i świeżym koperkiem! Doskonale smakuje także z młodymi ziemniakami, a osoby odchudzające się mogą dodać do niego makaron ryżowy.

Energetyczny koktajl dla aktywnych

Smoothies from pineapple and banana in glass bottles, dark background, selective focus

Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy uprawiają sport i szukają propozycji na potreningowe doładowanie. Przepis na 1 porcję

Składniki:

  • 1 średni banan
  • ¼ średniego Ananasa
  • 200 ml kefiru naturalnego bez laktozy od Bakomy
  • 1 lub 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej bez soli)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Opcjonalnie: szczypta cynamonu

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Koktajl warto wcześniej schłodzić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Uważaj na boleriozę
Next post Miejskie safari