Chili con carne to popularne danie kuchni amerykańskiej na bazie mięsa mielonego i papryki chili. Poniżej przepisy na tę potrawę w dwóch wersjach – klasycznej oraz wegańskiej.
Tradycyjne chili con carne
Niezbędne składniki to:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 świeże pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 200 g czerwonej fasoli,
- 100 ml bulionu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy starty czosnek, chili, kmin rzymski oraz oregano i smażymy przez minutę. Następnie, stopniowo dodajemy wołowinę i mieszając, rumienimy z każdej strony. Dodajemy uprzednio sparzone, pokrojone na ćwiartki i pozbawione pestek pomidory, mieszamy i doprawiamy pieprzem, cukrem oraz szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy przez 10 minut. Wsypujemy fasolę i gotujemy pod przykryciem przez około 3 minuty. Podlewamy całość wrzącym bulionem. Serwujemy z ryżem, plackami z tortilli lub domowej roboty chipsami na jej bazie. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:
- 2 pszennych tortilli,
- 1 łyżki oliwy,
- Ulubionych przypraw, na przykład ostrej i słodkiej papryki, curry, pieprzu oraz soli.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortille kroimy na trójkąty i rozkładamy na blasze w niewielkich odstępach. Przy pomocy pędzelka smarujemy cienką warstwą oliwy i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez około 8 minut do lekkiego zarumienienia. Na koniec można je posypać odrobiną startego sera żółtego. Chipsy z tortilli doskonale smakować będą również z salsą pomidorową lub guacamole (meksykańską pastą przyrządzaną na bazie awokado z dodatkiem limonki oraz soli).
Sprawdź też inne przepisy na chili con carne:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/jednogarnkowe/chili-con-carne
Chili con carne w wersji wegańskiej, czyli chili sin carne
Danie to przygotujemy przy pomocy następujących składników:
- 4 puszki czerwonej fasoli,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 czerwone papryki,
- 2 czerwone cebule,
- 2 laski selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1,5 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1,5 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1,5 łyżeczka mielonego kminu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
- kilka ćwiartek limonki,
- sól,
- pieprz.
Paprykę, cebulę, seler naciowy oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy je na rozgrzany w dużym garnku olej. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy przez co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania, według uznania, dodajemy więcej soli, pieprzu lub ostrej papryki. Każdą porcję skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.
Average Rating