Choinki piernikowe
Czas czytania:1 min

Choinki piernikowe

0 0

Bez czego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Oczywiście bez choinki – to właśnie wokół niej tworzy się niezwykły świąteczny klimat. A gdyby taką podarować bliskiej Ci osobie, ale w „słodszej” wersji? Wszystkim, którzy jeszcze nie mają pomysłu na prezent, podpowiadamy, jak przygotować pyszne Choinki piernikowe. Własnoręcznie wykonane z pewnością podbiją serca bliskich, a wyjątkowym smakiem zachwycą niejednego wigilijnego łasucha

Choinki piernikowe – składniki:

  •  Masło Ekstra od OSM „Piątnica”200g
  • mąka pszenna   4 szklanki
  • kakao    3 łyżki
  • soda oczyszczona   1 łyżka
  • przyprawa do piernika  2 łyżki
  • szczypta sól
  • ½ szklanki cukier puder
  • ¾ szklanki miód
  •  jajko 1 szt.

Choinki piernikowe – wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać  i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra  i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wigilia kreatywnie – zapiekanka z suma i brukselki!
Next post Zrób to sama: Świeczka w pomarańczu