Prezentujemy przepis na chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn – idealne danie na romantyczną kolację
Chrupiące kotleciki – składniki:
· 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
· 80 g łupanych pistacji
· 80 g mąki kukurydzianej
· 3 gałązki tymianku
· 1 gałązka rozmarynu
· sól pieprz
· sok z cytryn Limmi
· 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Chrupiące kotleciki – sposób przygotowania:
Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.
Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Average Rating