Chrupiące sałatki na karnawał
Czas czytania:2 min

Chrupiące sałatki na karnawał

0 0

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

Sałatki na karnawał – przepisy

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

Składniki:

1 duży brokuł

2 czerwone cebule

1 jabłko

100 g słonecznika Bakalland

100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

250 g żurawiny Bakalland

15 plasterków baleronu

1/3 szklanki octu

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki majonezu

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i świeżego szpinaku

Bakalland_sałatka z awokado

Składniki:

2 awokado

300 g świeżego szpinaku

100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

6 pomidorków koktajlowych

pieprz

sól

Sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

½ łyżki octu jabłkowego

½ łyżki musztardy Dijon

½ łyżki miodu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki. Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Bakalland_sałatka_Cesar

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki masła

1 bagietka

1 sałata lodowa

40 g żółtego sera

100 g pestek dyni Bakalland

sól

pieprz

Sos:

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pielęgnacja skóry w nowym orku
Next post Męski płaszcz w damskiej stylizacji