Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

0 0

Marchewkę wykorzystujemy głównie do wszelkiego rodzaju surówek. Ciekawsze jej zastosowanie odkryli Amerykanie, którzy dodają ją do wypieku ciast. Placek o cynamonowym aromacie oraz pięknej złocistej skórce świetnie się nada jako przekąska np. na podwieczorek!

Składniki

1 1/2 szkl. maki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 ½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 szkl. cukru (najlepiej brązowego)

2/3 szkl. oleju

3 duże jajka

200 mililitrów startej na drobnym oczku marchwi

1/2 szkl. soku ananasowego

Opakowanie cukru waniliowego ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)

Posiekane orzechy włoskie

Polewa:

2 łyżki masła

3/4 szkl. cukru pudru

12 dag serka śmietankowego ( najlepiej użyć gładko zmielony serek twój smak)

Cukier waniliowy

Sok z połowy cytryny ( wszystkie składniki po prostu zmiksuj razem i gotowe!)

Jajka ubij z cukrem oraz wanilią. Do powstałej masy dodawaj powoli mąkę i proszek do pieczenia (oczywiście nie przerywając miksowania). Wlej sok ananasowy, olej, a także wsyp cynamon i miksuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj startą marchewkę i orzechy. Gotową masę wylej na blaszkę posmarowaną masłem oraz obsypaną tartą bułką. Placek piecz w temperaturze 180ºC ok.50 minut. Sprawdź drewnianym patykiem, czy ciasto nie jest surowe. Jeśli nie pozostaw je w piekarniku do wystygnięcia i przygotuj polewę

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sałatka ze szpinakiem
Next post Mężczyżni a makijaż – czego w nim nie lubią?