Marchewkę wykorzystujemy głównie do wszelkiego rodzaju surówek. Ciekawsze jej zastosowanie odkryli Amerykanie, którzy dodają ją do wypieku ciast. Placek o cynamonowym aromacie oraz pięknej złocistej skórce świetnie się nada jako przekąska np. na podwieczorek!
Składniki
1 1/2 szkl. maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
2/3 szkl. oleju
3 duże jajka
200 mililitrów startej na drobnym oczku marchwi
1/2 szkl. soku ananasowego
Opakowanie cukru waniliowego ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)
Posiekane orzechy włoskie
Polewa:
2 łyżki masła
3/4 szkl. cukru pudru
12 dag serka śmietankowego ( najlepiej użyć gładko zmielony serek twój smak)
Cukier waniliowy
Sok z połowy cytryny ( wszystkie składniki po prostu zmiksuj razem i gotowe!)
Jajka ubij z cukrem oraz wanilią. Do powstałej masy dodawaj powoli mąkę i proszek do pieczenia (oczywiście nie przerywając miksowania). Wlej sok ananasowy, olej, a także wsyp cynamon i miksuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj startą marchewkę i orzechy. Gotową masę wylej na blaszkę posmarowaną masłem oraz obsypaną tartą bułką. Placek piecz w temperaturze 180ºC ok.50 minut. Sprawdź drewnianym patykiem, czy ciasto nie jest surowe. Jeśli nie pozostaw je w piekarniku do wystygnięcia i przygotuj polewę
Average Rating