Truskawki to pyszne owoce sezonowe. Dla Polaków są prawdziwym symbolem lata, który znajduje zastosowanie w doskonałych przepisach kulinarnych. Co ważne, truskawki podawać można w wielu różnych formach. Każda z nich pozwala na wydobycie z tych wspaniałych owoców unikalnych walorów smakowych. Jakie ciekawe pyszności można przygotować z truskawek?
Przetwory truskawkowe do wypicia
Truskawki doskonale smakują w formie wszelkiego rodzaju napojów. Nietrudno przygotować z nich chociażby pyszną lemoniadę, która idealnie chłodzi w najgorętsze dni. Do jej zrobienia nie trzeba wykorzystywać świeżych owoców – równie dobrze sprawdzą się mrożone. Lemoniada truskawkowa najlepiej smakuje schłodzona i wypijana słomką. Warto też odpowiednio ją podawać – np. w wysokiej szklance, z dodatkiem plasterków owoców cytrusowych. Innym popularnym napojem truskawkowym jest kompot. Należy on do najbardziej tradycyjnych przetworów, w wielu rodzinach klasycznie przygotowywanych przez mamy i babcie. W lecie warto postawić na jego nieco szybszą w przyrządzeniu wersję. Pyszny kompot z truskawek idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój do obiadu, zwłaszcza po dodaniu kostek lodu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby serwować go na ciepło. Do przygotowania kompotu najlepiej nadają się dojrzałe truskawki, które są najsłodsze.
Truskawki jako deser
Słodkie truskawki idealnie sprawdzają się jako składnik pysznych i aromatycznych deserów. Owoce te mogą posłużyć np. do przyrządzenia doskonałej tarty, której nie trzeba nawet wypiekać. To doskonałe rozwiązanie na upalne dni, kiedy włączony piekarnik staje się prawdziwym utrapieniem dla domowników. Kremowa tarta truskawkowa może być przygotowana w różnych wariantach. Wspaniale smakuje np. wersja z serem mascarpone, która jest wyjątkowo mało pracochłonna i łatwa do szybkiego przyrządzenia. Innym pysznym, a przy tym bardziej tradycyjnym deserem z udziałem truskawek może być dżem. To domowy przysmak, który ma wielu admiratorów. Tego rodzaju przetwory warto robić kilka tygodni po sezonie, kiedy truskawki są bardziej aromatyczne i nieco tańsze. Dobry przepis na dżem truskawkowy powinien cechować się prostotą – wystarczą owoce i cukier, ewentualnie z dodatkiem soku cytrynowego.
Przepisy truskawkowe na specjalną okazję
Na wszelkiego rodzaju imprezach idealnie sprawdzą się koktajle truskawkowe. Można je przygotować w wersji zarówno gęstej, jak i nieco rzadszej. W pierwszym przypadku mogą być podawane jako deser, a w drugim – jako orzeźwiający napój. Doskonały koktajl truskawkowy można zrobić na różne sposoby. Idealnie smakuje zarówno na mleku zwykłym lub zsiadłym, jak i naturalnym jogurcie, kefirze czy maślance. Dla smaku, kwaśniejszy koktajl podawać można np. z miodem. Na różnych specjalnych okazjach idealnie sprawdzi się również nalewka truskawkowa. To wysokoprocentowy trunek o wspaniałym, czerwonym kolorze i niezwykłych walorach smakowych. Do przygotowania nalewki najlepiej wykorzystać słodkie truskawki, zebrane po upalnych i suchych dniach. Owoce zerwane po deszczu będą niestety mniej apetyczne, ze względu na dużą zawartość wody. Interesujący, a przy tym łatwy przepis na trunek znaleźć można na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/nalewka-z-truskawek/. Nalewkę na wódce i spirytusie warto przyrządzić w oparciu o własne upodobania smakowe. To idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za mocnymi trunkami. Ilość wody i alkoholu można zmieniać wedle uznania – wspaniały smak truskawek w każdym wariancie jest równie mocno wyczuwalny.
Average Rating