Przyjemne śródziemnomorskie słońce i rześka, słona bryza znad lazurowego morza. Siedzisz w restauracyjnym ogródku i rozkoszujesz się świeżymi, lokalnymi przysmakami. Któż z nas nie tęskni dziś we wspomnieniach do takich pięknych momentów? Na szczęście w zasięgu ręki mamy czarne oliwki drylowane OLE!, których smak i zapach przeniosą nas do smakowitego, śródziemnomorskiego świata i to bez wychodzenia z domu.
Clafoutis z pomidorkami cherry i czarnymi oliwkami drylowanymi OLE!
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g mąki + 250ml mleka
- 60 g parmezanu
- opakowanie pomidorków cherry
- ½ słoiczka oliwek drylowanych czarnych OLE!
- sól, pieprz
- bazylia
Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół.
W misce mieszamy mleko, oliwę, mąkę, parmezan i jajka.
Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól
i pieprz.
Na głębszej tortownicy lub innym naczyniu
do pieczenia układamy pomidorki oraz oliwki. Całość
zalewamy ciastem. Możemy posypać ulubionymi przyprawami lub
pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.
40 min.
Average Rating