Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!
Czas czytania:3 min

Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!

0 0

Wakacje to okres, który często kojarzy nam się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu blisko natury. Jedni wybiorą się nad jezioro albo na ekscytującą wycieczkę w góry, inni pójdą do pobliskiego parku, by pojeździć tam na rowerze lub po prostu pospacerować. A tam, gdzie natura, aż prosi się o piknik! A na nim kanapki w nieoczywistym wydaniu, na które przepisy zdradza Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, restaurator, kucharz i Ambasador ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Łączy nas coś dobrego”.

Posiłek na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej, dlatego warto go celebrować i poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś nieszablonowego. Na piknikowym kocu może odbyć się prawdziwa uczta – wystarczy nieco kreatywności i wolnego czasu. Poznaj cztery pomysły Andrzeja Polana na niebanalne kanapki, dzięki którym piknik nie będzie taki, jak zwykle!

Kanapka z wędzonym tofu, warzywami oraz piklami z sosem z pieczonego jabłk

Tę szaloną kanapkę dedykuję wszystkim, którzy lubią tofu. Żeby smakowało lepiej, należy podawać je ze zwariowanymi dodatkami, jak piklowane na szybko warzywa – bardzo wyraziste w smaku – a także sosy – od klasycznego majonezowego do sosu z pieczonego jabłka. Taka kompozycja smakowa „robi robotę” w tej kanapce – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • Ciabatta jasna 110g
  • Wędzone tofu
  • Marchew
  • Ogórek świeży
  • Papryka czerwona
  • Rzodkiewka
  • Sałata rzymska lub masłowa
  • Kolendra świeża lub koperek
  • Majonez i ketchup
  • Olej rzepakowy
  • Ocet jabłkowy
  • Cukier
  • Jabłko
  • Musztarda chrzanowa

Marchew, ogórka zielonego, paprykę czerwoną i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i zalej marynatą z cukru, octu jabłkowego i wody w proporcjach 1:1. Warzywa zalej marynatą i odstaw na chwilę, niech lekko się zamarynują. Jabłko upiecz i zmiksuj z musztardą chrzanową. Tofu wędzone pokrój na plastry i przesmaż na oleju na chrupiąco. Ciabattę przekrój wzdłuż, dolną część przesmaruj jabłkiem z musztardą, ułóż porcję smażonego tofu, potarganą sałatę, piklowane na szybko warzywa, wszystko polej sosem z majonezu i musztardy. Przykryj drugą połową, dociśnij i owiń do połowy pergaminem.

Bułka jak dawniej” ze śmietaną, miodem i warzywami wiosny

Kromka pieczywa albo świeża bułka ze śmietaną i dodatkiem cukru, to obowiązkowy podwieczorek, który przygotowywała mi moja Babcia, kiedy wspólnie z moimi koleżankami i kolegami czas spędzałem przy trzepaku na podwórku. Wracam wspomnieniami do tych lat, ale w nieco innym wydaniu – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • bułka ziemniaczana
  • śmietana gęsta
  • miód wielokwiatowy
  • rzodkiewka
  • ogórek zielony
  • jabłko zielone
  • kalarepka
  • koperek

Wszystkie warzywa i jabłko pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz czarny i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i wszystko obficie polej miodem. I voilà, bułka gotowa!

Bochen chleba z dodatkami dla całej rodziny

– Dawniej był zawsze okrągły… Smakował bez dodatków, ale też z tym, co akurat mieliśmy pod ręką. Dzisiaj, nie robiąc podziałów, że dla Ciebie z serem, a dla Ciebie z wędliną lub warzywami, postanowiłem wszystko połączyć i podać bochen chleba kolorowy, pachnący i bogaty – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • 1 chleb creapane
  • Szynka wieprzowa lub drobiowa
  • Pieczarki
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Cukinia
  • Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Bazylia świeża
  • Natka pietruszki
  • Tarty ser dojrzewający
  • Ser żółty

Na maśle klarowanym przesmaż krótko szczypiorek, po chwili dodaj pieczarki i cukinię. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem. Bochen chleba natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do chrupiącej podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem dojrzewającym i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut. Podawaj w całości i ciesz się smakiem z całą rodziną!

Bułka z serem pleśniowym, miodem i owocami z polskiego sadu

– Owoce na bułce? Oczywiście, że tak! Do pieczywa dodajemy chociażby konfiturę, przecież owocową, ale ja dzisiaj proponuję owoce polskie podać z serem pleśniowym i obowiązkowo z miodem. Owoce i ser bardzo go lubią – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • bułka pieczona na kamieniu
  • ser pleśniowy typu camembert lub brie
  • jabłko, gruszka, śliwka
  • miód

Owoców nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w plasterki. Na miodzie przesmaż je krótko, niech będą ciepłe, ale chrupiące. Na bułkę połóż plastry sera pleśniowego i sporą porcję owoców.

Podsumowując – piknik może być dla naszych kubków smakowych ekscytującym doświadczeniem. Zaserwowanie smacznych i niezwykłych kanapek sprawi, że wspólnie spędzony czas będziemy wspominali jeszcze lepiej. Warto zatem otworzyć się na nowe smaki i przygotować coś więcej, niż tradycyjną bułkę z serem i wędliną.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 4 sposoby na odparzenia pieluszkowe u dzieci
Next post <strong>8 sprawdzonych patentów na efektywne pakowanie</strong>