Smak cukinii docenia wielu. Poznaj więc sposoby wykorzystania cukinii w kuchni i zaskocz swoich bliskich niecodziennymi daniami
Zapiekanka z cukinii
Składniki:
Makaron Międzybrodzki rurki – 1 opakowanie
szynka – 150 g
5 pomidorów
2 średniej wielkości kabaczki
ser parmezan
ser żółty
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
Cukinia z czerwoną cebulą i pomidorami
Składniki:
1 sztuka Sosu sałatkowego 2 w 1 Sałatka Gyros
1 sztuka sałaty radicchio (czerwona)
1 czerwona cebula
2 cukinie
200 g pomidorków koktajlowych (cherry)
3 łyżki gęstego jogurtu
4 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 pęczka natki pietruszki i 1/2 pęczka mięty
3 łyżki oleju
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umyj sałatę i porwij liście na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski sałatkowej. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż przez chwilę na oleju. Gdy cebula nabierze rumianego koloru, dodaj cukinię uprzednio pokrojoną w plastry. Dodaj do sałaty. Posiekaj liście mięty i natkę pietruszki, dodaj do reszty składników. Wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z ketchupem i jogurtem oraz z cynamonem. Tak przygotowanym sosem polej warzywa i posyp grzankami Knorr.
Placki z cukinii
Składniki:
3 cukinie
1 jajko
garść pastek dyni
6 łyżek kaszy jaglanej (zmielonej blenderem)
pęczek koperku
do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce. Wrzuć na sitko, wyciśnij sok, dodaj jajko, przyprawy, pokrojony koperek i tyle kaszy, by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię. Smaż na złoto lub piecz w piekarniku.
Leczo z cukinią
Składniki:
450 g cukinii (oczyszczonej)
500 g pomidorów
400 g papryka czerwona
300 g cebula
350 g kiełbasy śląskiej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szkl. wody
sól, pieprz,kucharek do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką.
Zupa krem z cukinii:
Składniki:
1 duża cukinia
1 duży ziemniak
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
2 – 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
Average Rating