Maj to nie tylko sezon grillowy, ale również czas na szparagi. Warto wprowadzić je do wiosennego menu, bo są smaczne, zdrowe i… zalicza się je do najlepszych afrodyzjaków! Przedstawiamy 3 kulinarne inspiracje – omlet z szynką i szparagami, tartę ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim
Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym
Składniki:
– 5-6 szt. szparagów zielonych
– 4 plasterki szynki parzonej
– 2 łyżeczki masła
– 3 jajka
– 1 garść młodego szpinaku
– sól, pieprz do smaku
– Sos serowy Tarsmak
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła. Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:
– 1 pęczek szparagów zielonych
– boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)
– 1 łyżka oleju
– 1 jajko
– Sos tatarski
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 °C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać z Sosem tatarskim.
Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym
Składniki:
Ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 3-4 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Pozostałe składniki:
– 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
– 300 ml słodkiej śmietanki 18%
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka masła
– szparagi
– Sos czosnkowy
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z gotowym lub samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu i czosnku.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Average Rating