Czas na szparagi
Czas czytania:1 min

Czas na szparagi

0 0

Maj to nie tylko sezon grillowy, ale również czas na szparagi. Warto wprowadzić je do wiosennego menu, bo są smaczne, zdrowe i… zalicza się je do najlepszych afrodyzjaków! Przedstawiamy 3 kulinarne inspiracje – omlet z szynką i szparagami, tartę ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym

Składniki:

– 5-6 szt. szparagów zielonych

– 4 plasterki szynki parzonej

– 2 łyżeczki masła

– 3 jajka

– 1 garść młodego szpinaku

– sól, pieprz do smaku

– Sos serowy Tarsmak

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła. Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

– 1 pęczek szparagów zielonych

– boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)

– 1 łyżka oleju

– 1 jajko

– Sos tatarski

– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 °C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać z Sosem tatarskim.

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Składniki:

Ciasto:

– 400 g mąki pszennej

– 200 g masła

– 3-4 łyżki zimnej wody

– szczypta soli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Pozostałe składniki:

– 1 szklanka sera żółtego tarkowanego

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%

– 1 jajko

– sól, pieprz do smaku

– 1 łyżeczka masła

– szparagi

– Sos czosnkowy

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z gotowym lub samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu i czosnku.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przepis na gyros
Next post Odmładzające last minute!