Wspaniałym deserem, który idealne sprawdzi się na randce, spotkaniu z przyjaciółmi, jak i podczas większych przyjęć jest czekoladowe fondue z owocami. Nie tylko przykuwa uwagę swoim wyglądem, ale również świetnie smakuje. Ten prosty w wykonaniu deser zaskoczy nie jedną osobą
Połączenie owoców z płynną gorzką lub mleczną czekoladą to pomysł na idealny deser. Do jego przygotowania potrzebujemy kociołka do fondue, a jeśli go nie mamy, wystarczy zwykły garnek i podgrzewacz. Już w kilkanaście minut możemy cieszyć się smakiem deseru, który od lat podbija serca miłośników słodyczy na całym świecie.
Czekoladowe fondue z owocami
Składniki:
- 5 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
- 5 gruszek z puszki marki Sandra
- 5 brzoskwiń z puszki marki Sandra
- 2 pomarańcze
- 2 banany
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- 5 patyczków do szaszłyków lub widelczyki
Przygotowanie:
Wszystkie owoce kroimy w większą kostkę. Do średniego garnka wlewamy wodę do połowy jego wysokości i na małym ogniu doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie do garnka wkładamy kubek lub inne naczynie i wlewamy do niego całą śmietankę. Stopniowo zaczynamy dodawać do śmietanki pokruszoną czekoladę cały czas mieszając, aż do momentu jej rozpuszczenia. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę śmietanki, a jeśli zbyt rzadka to dokładamy czekoladę. Gotową masę przelewamy do ceramicznego naczynia, które ustawiamy nad podgrzewaczem. Na talerzu układamy pokrojone owoce, które nabijamy na patyczki i zamaczamy w czekoladowym fondue.
Smacznego!
Average Rating