Zabawa z czekoladą to coś, co dzieci lubią najbardziej! I o tyle, o ile słodkie czekolady z nadzieniem zawierają mnóstwo cukru, który prowadzi do otyłości i niszczy zęby, to gorzka czekolada ratuje honor tego smakołyku i można ją od czasu do czasu podać dzieciom. Namów swojego malucha na podróż śladami bohaterów bajki „Charlie i fabryka czekolady”!
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym – ciasto:
- 160 g mąki
- 20 g kakao gorzkiego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
- szczypta soli
- klarowane masło do smażenia
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym – sos:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g syropu klonowego
- ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym – wykonanie:
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by „odpoczęło”. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.
Average Rating