Co raz częściej szukamy receptur, które uczynią nasze gotowanie szybkim i przyjemnym. Do takich z pewnością należą przepisy na dania jednogarnkowe, które idealnie wpisują się w kalendarz współczesnej, zabieganej pani domu
Są sprawdzonym sposobem na szybki obiad i zapewniają bogactwo możliwości. Wystarczy mieć ze sobą tradycyjny garnek lub wok, a następnie eksperymentować z różnymi składnikami. Kombinacji jest wiele. Do garnka możemy włożyć mięso wołowe, wędzony boczek, pomidory, paprykę, cebulę, kukurydzę czy papryczkę chilli oraz garść ulubionych przypraw. Taki obiad na pewno będzie sycący i pełnowartościowy oraz rozgrzeje zziębnięty organizm, szczególnie po całym dniu spędzonym na zimnym powietrzu.
Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku,kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi Z kolei dla osób, które preferują pikantną kuchnię proponujemy meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa doprawione papryczką chilli podawane z ryżemu lub plackami tortilli.
Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym
Składniki:
– 150 g ryżu basmati
– 2 czerwone cebule
– 2 marchewki
– 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
– 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
– 100 ml bulionu
– pół papryczki chilli
– 115 g szpinaku
– 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z ziemniaków i grzybów
Składniki:
– 250 g pieczarek
– 1 duża cebula
– 250 g ziemniaków
– 1 łyżka masła lub margaryny
– 0,5 litra bulionu
– 125 g tofu
– 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki sherry
– bazylia
Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 min, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz sherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią.
Average Rating