Dania z dynii
Czas czytania:3 min

Dania z dynii

0 0

Jesień to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników dyni. To wspaniałych rozmiarów warzywo cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. Jakie dania można z niej przyrządzić?

Zupa z dyni z soczewicą

Składniki:

2 łyżki oliwy;

1 duża posiekana cebula;

1 duży ząbek czosnku posiekany ;

2 łyżeczki zmielonego kminku;

1 łyżeczka łagodnego chilli;

½ łyżeczki kurkumy;

½ łyżeczki imbiru;

szczypta kardamonu;

1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę;

250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie;

1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu;

4 łyżki śmietany lub jogurtu;

pęczek kolendry.

Wykonanie:

Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.

Dyniowe racuszki

Składniki:

800 g dyni

2 łyżki masła lub margaryny

4 łyżki cukru pudru

100 g tłuszczu

1 szkl mąki

2-3 łyżki śmietany

3 jajka

sól

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek przesypując przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.

Kurczak z dynią

Składniki:

1 mały kurczak

75 dag dyni

1 cebula

1 łyżka stołowa mąki

4 łyżki stołowe oleju

2 liście laurowe

2 dl wywaru z kości

Cząber, tymianek

Pieprz tłuczony i sól

Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Mięso i dynię pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię posypać mąką z dodatkiem cząbru i zostawić. Mięso podsmażyć i zdjąć z patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą i liśćmi laurowymi, dusić z dynią na oleju przez 10 minut. Dodać wywar oraz mięso i dusić kolejne 40 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Można również dodać trochę śmietany.

Bigos z dynią

Składniki:

75 dkg obranej dyni

75 dkg czerwonej papryki

50 dkg kiełbasy zwyczajnej

50 dkg cebuli

4 łyżki oleju

10 dkg koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

słodka i ostra papryka w proszku

czosnek granulowany

Wykonanie:

Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąż papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.

Ciasto z dyni

Składniki:

Ciasto:

220 g mąki

100 g masła

4 łyżki zimnej wodyszczypta soli

Nadzienie:

500 g dyni

3 jajka

150 ml mleka zagęszczonego słodkiego

150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

90 g cukru brązowego

1łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

skórka starta z 1/2 pomarańczy

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

sól

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i posiekać całość nożem na mniejsze kawałki. Następnie w palcach rozetrzeć mąkę na wiórki. Spryskać dwoma łyżkami wody i przełożyć do miski. Ciasto ugniatać, przyciskając widelcem do brzegów miski (w razie potrzeby dolać wody). Następnie ugniatać ciasto rękoma. Uformować z ciasta kulę i spłaszczyć ją. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na dość cienki placek. Formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, odciąć brzegi. Całość nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.

Nadzienie:

Umyć i obrać dynię. Oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Następnie dusić miąższ na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dynię doprawić cukrem, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i solą. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować ją i przelać do miski. Następnie dodać zagęszczone mleko, jajka i wszystko dokładnie wymieszać.

Schłodzony spód ciasta posypać startą skórką pomarańczową i wylać na nie nadzienie z dyni. Ciasto nakryć folią i piec przez 25 min w temp. 180°. Zdjąć folię i dopiec jeszcze kolejne 25 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tarta z dynią
Next post Domy mody – Balmain