Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów
To rozgrzewające i zdrowe danie doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa zróżnicowanego obiadu, jak i bez żadnych dodatków. Poza kilkoma minutami, które spędzisz krojąc cebulę i czosnek, zupa dhal właściwie robi się sama. Co więcej, z każdym dniem nabiera lepszego smaku! Eksperymentuj i próbuj różnych kombinacji, wypełniając swoją kuchnię aromatami Orientu.
Zupa Dhal
Składniki:
- łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
- 4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
- 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
- pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
- 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
- pół łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
- 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
- puszka mleka kokosowego
- 500 ml bulionu lub wody
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.
Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.
Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.
Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!
Average Rating