Proste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały się codziennością. Dodanie dipu wzbogaci smak każdej potrawy i nada jej wyjątkowego charakteru. Może być uzupełnieniem sałatek, mięs, makaronów, potraw grillowanych, a nawet tradycyjnych kanapek
Śmietana jest nieodłącznym elementem kuchni europejskiej. Może być wybierana jako dodatek do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, słodkich i wytrawnych. Trudno znaleźć jeden przepis na doskonały sos, ale kluczowe są dwa aspekty – smak i konsystencja. Dipy na bazie śmietany są delikatnie kremowe, a już z kilkoma dodatkami tworzą smaczne i zaskakujące kompozycje smakowe. Nowym trendem wśród pasjonatów gotowania jest dodawanie do potraw tzw. crème fraiche, czyli delikatnie kwaśnej śmietany wywodzącej się z kuchni francuskiej. Co istotne, produkt można stosować zarówno do przekąsek na zimno, jak i do dań ciepłych. Na jej bazie powstają ciekawe sosy, które pozytywnie zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.Co ważne nawet tradycyjnym potrawom można nadać powiewu świeżości, sięgając po odpowiedni dip z ciekawymi dodatkami (np. dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche firmy Mlekpol). Jest to też doskonała opcja, gdy nie mamy czasu na samodzielne gotowanie lub gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Wtedy wystarczy sięgnąć po gotowy dip, podać go z prostymi przekąskami, jak np. paluchy grissini, bagietka, czy pokrojone w słupki świeże warzywa. Nawet najlepsi kucharze wiedzą, że czasem to właśnie dobre dodatki są sukcesem smacznego dania.
Pikantna zupa krem z pomidorów
Pyszna, kremowa zupa z sezonowych pomidorów z delikatnym pikantnym akcentem. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje ze świeżymi listkami bazylii. Dodaj jej odrobinę nowoczesności. Wystarczy jeden składnik – wypróbuj Dip śmietanowy crème fraiche.
Składniki:
· 1 kg g świeżych pomidorów malinowych
· 500 ml bulionu warzywnego
· 150 ml dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraiche Mlekpol
· 1 duża biała cebula
· 2 łyżki masła ekstra Łaciate
· 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
· 1 łyżeczka suszonej bazylii
· 0,5 łyżeczki suszonej mielonej kolendry
· 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
· sól do smaku
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mieloną kolendrę, bazylię i pikantną paprykę. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez minutę.Do garnka dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy na ósemki. Dodajemy do pozostałych składników, ponownie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy przez 20 minut.Gotową zupę blendujemy na gładki krem, jeśli chcemy, aby była bardziej aksamitna, przecieramy ją przez sitko.Do zupy dodajemy 4 łyżki dipu śmietanowego, mieszamy. Przelewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy listkami bazylii i dekorujemy resztą dipu.
Average Rating