Sos do karkówki i żeberek Roleski to propozycja, która dopieści czerwone mięso i zmieni smak dotychczasowych dań. Jego receptura wzbogacona została o autorską kompozycję goździków oraz imbiru, która podkręca aromat i smak karkówki i żeberek
Żeberka można przygotować na wiele sposobów i podać je w towarzystwie różnych dodatków. Sprawia to, że są one ulubionym daniem wielu kucharzy oraz mięsnych smakoszy. Każdy, kto choć raz przygotowywał ten rodzaj mięsa, wie, że idealne żeberka muszą być kruche i delikatne, dlatego warto przygotować właściwie skomponowaną marynatę oraz właściwie przyrządzić mięso. Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem to sposób na prawdziwą ucztę. Dodanie tajemniczego składnika, którym jest Sos do karkówki i żeberek Roleski sprawi, że danie na długo zagości w naszym domowym menu.
S
Sos
do karkówki i żeberek Roleski
Fot. Roleski
kładniki (4 porcje):
Marynata do żeberek
◦ 6 łyżek sosu sojowego
◦ 4 łyżki oliwy
◦ 2 łyżki octu winnego
◦ 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
◦ 2 łyżki wędzonej papryki
◦ 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki
◦ opcjonalnie: kilka kropel tabasco
Żeberka
◦ 1 kg żeberek
◦ olej rzepakowy
◦ 1 mała cebula, drobno posiekana
◦ 2 szalotki, posiekane w piórka
◦ 1 szklanka bulionu wołowego
◦ 200 ml Sosu do karkówki i żeberek Roleski
◦ 2 łyżki brązowego cukru
◦ 2 garście żurawiny suszonej
◦ kilka gałązek tymianku
◦ 2 liście laurowe
◦ sól, pieprz
Puree kalafiorowe
◦ 1 główka kalafiora, ok. 800 g samych różyczek
◦ 120 g masła
◦ 200 ml bulionu warzywnego
◦ 350 ml mleka 3,2 %
◦ sól
◦ świeżo mielony pieprz
◦ 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
◦ sok z 1-2 cytryn
Przygotowanie
Marynata
- Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia marynaty dokładnie mieszamy
- Żeberka wkładamy do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalewamy marynatą
- Szczelnie zamykamy opakowanie i wstawiamy je do lodówki najlepiej na kilka godzin
Żeberka
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 140 stopni, a żeberka wyjmujemy z marynaty
- Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wykładamy żeberka. Przysmażamy je z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka
- Żeberka przekładamy do żeliwnego naczynia i zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy cebulę, szalotkę. Równomiernie rozkładamy gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę
- Wlewamy bulion, Sos do karkówki i żeberek Roleski, całość doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem
- Dokładnie mieszamy, nacierając żeberka sosem. Naczynie żeliwne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 5 godz. – aż do miękkości. Następnie wyjmujemy z pieca i delikatnie przekładamy żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zredukować go w rondelku, na małym ogniu
Puree kalafiorowe na palonym maśle
- Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki
- W dużym garnku umieszczamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważając, by go całkowicie nie spalić!)
- Na “palone” masło wrzucamy kalafior i obsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy mleko oraz bulion i gotujemy do miękkości
- Wyjmujemy kalafior i blendujemy go na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny
Sposób podania
Na głęboki talerz wykładamy puree, a na nie żeberka. Całość polewamy sosem, dekorujemy gałązkami tymianku i suszoną żurawiną. Smacznego!
Average Rating