Prosty przepis na unię amerykańsko-indyjską na talerzu? Hot-dogi z relishem! Choć sos ten oryginalnie wywodzi się z kuchni indyjskiej, stanowi jeden z tradycyjnych dodatków amerykańskich fastfoodów. Prostotę, a zarazem wyrazistość smakową i sytość popularnej „bułki z parówką” możemy poznać dzięki domowym hot-dogom z relishem z kolorowych papryk, prażoną cebulką i Musztardą Kozaka Roleski, która gwarantuje naprawdę kozackie doznania smakowe
Relish to rodzaj gęstego, słodko-kwaśnego sosu przygotowywanego z posiekanych, gotowanych lub marynowanych warzyw oraz owoców. Choć posiada azjatyckie korzenie, często używany jest jako dodatek do jednego z najpopularniejszych, amerykańskich dań typu fast food serwowanych w większości restauracji, barów i food trucków, czyli hot-dogów. Poza bułką i kiełbaską w hot dogu istotny jest także sos, dlatego dobrodziejstwa smakowe z różnych zakątków świata jeszcze mocniej motywują rzesze smakoszy do poszukiwania coraz to nowszych przepisów.
W przepisie na domowe hot-dogi, prócz egzotycznego relishu, znajduje się jeszcze jeden wyjątkowy składnik – Musztarda Kozaka Roleski. Posiada ona prawdziwie ognisty i porywczy temperament, przez co w szczególności sprawdza się jako dodatek do mięsnych dań poddawanych smażeniu czy pieczeniu. Jako składnik domowych hot-dogów z relishem z kolorowych papryk, jej charakterystyczny, ostry smak doskonale łączy się ze słodko-kwaśnym sosem i aromatem prażonej cebuli, zachwycając nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Domowe hot-dogi z relishem z kolorowych papryk i prażoną cebulką.
Składniki (4 porcje):
- 4 bułki podłużne/ półbagietki
- 4 kiełbaski
Relish:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
- sól, pieprz
- Musztarda Kozaka Roleski
- prażona cebulka
- majonez/ketchup do posmarowana bułki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. Upiec kiełbaski, a pod koniec podpiec też bułki tak, by były chrupiące z zewnątrz.
- Relish: Papryki pokroić w drobną kostkę, wsypać do dużej miski. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Bułki przekroić na pół, ale nie do końca. Wysmarować majonezem/ketchupem lub ulubionym sosem. Włożyć kiełbaski, a na nie po kilka łyżek relishu paprykowego. Polać Musztardą Kozaka Roleski i posypać prażoną cebulką.
Smacznego !
Average Rating