Domowy majonez – na święta!
Czas czytania:2 min

Domowy majonez – na święta!

0 0

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół,  bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt,  który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały ten pyszny sos.

Porada eksperta: Majonez w ponad 70% składa się z tłuszczu. Dlatego istotne jest, jaki tłuszcz wybierzemy. Idealny  do przygotowania majonezu jest olej rzepakowy. Jest on neutralny w smaku i zapachu, a przy tym ma doskonałe właściwości emulgujące. Nasz majonez będzie puszysty i smaczny, a do tego będzie zawierał zastrzyk cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 – podpowiada znany kucharz, Grzegorz Łapanowski.

Majonez to jeden z najbardziej popularnych sosów na całym świecie. Kochają go całe pokolenia za jego uniwersalność i smak, który wzbogaca prawie każdą potrawę. Najczęściej jednak spotykany jest jako dodatek  do różnych sałatek, a także w towarzystwie jaj – przez co stał się nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych.

Ciekawostka: Trudno ustalić kto i w jakim czasie wynalazł ten smakowity dodatek. Najwięcej tropów jednak prowadzi do Hiszpanii, do miasta Mahón, gdzie Francuzi odnieśli zwycięstwo nad Brytyjczykami w jednej z bitew. To właśnie na cześć zwycięstwa, marszałek Francji nazwał tak wynaleziony wtedy przez siebie sos.

Domowy majonez – składniki

•1 żółtko
•1 całe jajko
•1 łyżeczkę musztardy
•2 łyżeczki soku z cytryn
•300 ml oleju rzepakowego
•sól
•pieprz
•szczyptę cukru do smaku
•dla chętnych cynamon lub świeże zioła

domowy_majonez_na_swieta

Domowy majonez – wykonanie:

Majonez najlepiej przygotować w wysokim, wąskim naczyniu. Dzięki temu większość kuchni pozostanie czysta, gdy zaczniemy go ubijać 😉

Żółtko i jajo ucieramy z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie cienkim strumieniem wlewamy (ciągle ubijając) około 300 ml oleju, tak żeby powstała jasna emulsja. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także cukrem. Do domowego majonezu możemy dodać odrobinę cynamonu lub posiekane ulubione, zioła.

Najistotniejszym czynnikiem, który sprawia, że majonez ma idealną konsystencję jest odpowiednie połączenie wszystkich składników z tłuszczem. Ten proces nazywamy „emulgacją”, czyli łączeniem się dwóch niemieszalnych substancji (gdzie przynajmniej jedna jest cieczą) w trwałą emulsję. Odpowiednie zmieszanie składników sprawi,
że sos będzie miał trwałą, ale elastyczną konsystencję idealną do sałatek czy wielkanocnych jaj. Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu, aby zachował swoje właściwości.

Warto pamiętać, że olej rzepakowy zawiera wysoki poziom witaminy E, która jest świetnym przeciwutleniaczem – dzięki temu majonez przygotowany na jego bazie dłużej zachowa świeżość.

Porada eksperta: Do przygotowania majonezu należy używać świeżych i wysokiej jakości produktów. Idealnie sprawdzą się jajka od kur z wolnego chowu oraz olej rzepakowy, który długo utrzymuje świeżość dzięki bardzo dobrej stabilności – to podstawa majonezu – podpowiada znany kucharz, Grzegorz Łapanowski.

Zwłaszcza rafinowany (oczyszczony) olej rzepakowy idealnie nadaje się do wyrobu świątecznego majonezu, ponieważ jest neutralny w smaku i zapachu. To doskonałe źródło kwasów Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA), które pomagają  w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym olej rzepakowy warto podawać dzieciom,  gdyż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA są potrzebne dla ich prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Oszczędna Wielkanoc? 5 sprawdzonych sposobów
Next post Wielkanocne menu „last minute”