Zamknięte kawiarnie nie oznaczają, że na ulubioną kawę będzie trzeba poczekać. Nawet jeśli bardziej niż aromatyczne espresso pociąga Cię wyszukany deser na bazie kawy, wciąż możesz przygotować go w domu. Wystarczy chwila, kilka składników, dobry ekspres i sprawdzony przepis, by rozpieścić siebie i bliskich kawą w niezwykłym, słodkim wydaniu
Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Być może nie wiesz, że wszystkie są w Twoim zasięgu! Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony wariant, zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. Na początek wypróbuj propozycje Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Ważna wskazówka na początek: podstawą udanej kawy smakowej jest idealne espresso. Do dzieła!
Chilli – mango
Składniki:
- 20ml musu z mango
- Odrobina chilli
- Podwójne espresso
- Mleko
Chilli-mango to umiarkowanie słodki, gładki w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chilli. Jak przyrządzić ten napój? Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chilli lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chilli.
Gruszka z wanilią
Składniki:
- 1 łyżeczka musu z gruszki
- 5 ml syropu o smaku wanilii
- 1 porcja lodów waniliowych
- Espresso
Jak przyrządzić taki napój? Do metalowego dzbanuszka wlej syrop o smaku wanilii, bezpośrednio do tego naczynia zaparz też espresso, a następnie je ostudź. Rada od baristy – najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając dzbanuszek do pojemnika z kostkami lodu. Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso. Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki” z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany. „Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować – łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.
Jaśminowe espresso
Składniki:
- Wywar z pomarańczy (20ml)
- Zielona herbata jaśminowa
- Melasa (10g)
- Espresso
Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił? Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.
Average Rating