Najlepsza kawa w Twoim domu
Czas czytania:2 min

Najlepsza kawa w Twoim domu

0 0

Zamknięte kawiarnie nie oznaczają, że na ulubioną kawę będzie trzeba poczekać. Nawet jeśli bardziej niż aromatyczne espresso pociąga Cię wyszukany deser na bazie kawy, wciąż możesz przygotować go w domu. Wystarczy chwila, kilka składników, dobry ekspres i sprawdzony przepis, by rozpieścić siebie i bliskich kawą w niezwykłym, słodkim wydaniu

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Być może nie wiesz, że wszystkie są w Twoim zasięgu! Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony wariant, zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. Na początek wypróbuj propozycje Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Ważna wskazówka na początek: podstawą udanej kawy smakowej jest idealne espresso. Do dzieła!

Chilli – mango

Składniki:

  • 20ml musu z mango
  • Odrobina chilli
  • Podwójne espresso
  • Mleko

Chilli-mango to umiarkowanie słodki, gładki w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chilli. Jak przyrządzić ten napój? Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chilli lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chilli.

Gruszka z wanilią

Składniki:

  • 1 łyżeczka musu z gruszki
  • 5 ml syropu o smaku wanilii
  • 1 porcja lodów waniliowych
  • Espresso

Jak przyrządzić taki napój? Do metalowego dzbanuszka wlej syrop o smaku wanilii, bezpośrednio do tego naczynia zaparz też espresso, a następnie je ostudź. Rada od baristy – najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając dzbanuszek do pojemnika z kostkami lodu. Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso. Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki” z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany. „Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować – łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.

Jaśminowe espresso

Składniki:

  • Wywar z pomarańczy (20ml)
  • Zielona herbata jaśminowa
  • Melasa (10g)
  • Espresso

Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił? Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Więcej a rozsądniej, czyli jak robić duże zakupy w zgodzie z ideą zero waste?
Next post Domowe SPA