Dzień Czekolady. Sprawdź 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą
Czas czytania:1 min

Dzień Czekolady. Sprawdź 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą

0 0

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji mamy dla Was 3 przepisy na słodkości z wykorzystaniem czekolady

Ciastka z białą czekoladą

Składniki:

  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 85g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g białej czekolady
  • 50g obranych orzechów pistacji
  • Szczypta soli
  • 100g tartego parmezanu

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła. Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.

Ciasteczka Brownie z białą czekoladą

Składniki:

  • 60g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę. Wstawić do zamrażarki na 10 minut. Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut. Podczas schładzania ciastka stwardnieją.

Blok ciasteczkowy

Składniki:

  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 120g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.

Autor przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy

Źródło zdjęć: www.dwor-korona.pl

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 5 ponadczasowych zasad pielęgnacji skóry
Next post Witamina D i prawidłowe żywienie – jak wspierać odporność dziecka?