12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji mamy dla Was 3 przepisy na słodkości z wykorzystaniem czekolady
Ciastka z białą czekoladą
Składniki:
- 110g masła w temperaturze pokojowej
- 85g cukru brązowego
- 1 jajko
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g białej czekolady
- 50g obranych orzechów pistacji
- Szczypta soli
- 100g tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła. Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.
Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
Składniki:
- 60g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 50g białej czekolady
- 2 jajka
- 150g cukru
- 50g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę. Wstawić do zamrażarki na 10 minut. Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut. Podczas schładzania ciastka stwardnieją.
Blok ciasteczkowy
Składniki:
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 120g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.
Autor przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy
Źródło zdjęć: www.dwor-korona.pl
Average Rating