W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu
Z
połączeniami kulinarnymi, które czerpią z idei foodpairingu, spotykamy
się tak naprawdę na co dzień, ale często nie jesteśmy tego nawet
świadomi. Widząc w kartach menu różnych restauracji takie pozycje, jak
czekolada z chilli, burak z kozim serem i rukolą czy pomidor z
mozzarellą oraz bazylią, myślimy: przecież już to gdzieś widziałem! Nie
ma w tym nic dziwnego – to często sprawdzone, dobrze komponujące się ze
sobą składniki, których kucharze nie boją się ze sobą zestawiać, a my
lubimy ich próbować.
Zaczęło się od przypadku
Za
prekursora idei foodpairingu uważany jest Hesthon Blumenthal, brytyjski
szef kuchni, który przypadkiem odkrył, że biała czekolada podana z
czarnym kawiorem stanowi doskonałą smakową kompozycję. Żeby zrozumieć
fenomen tego kulinarnego paradoksu, porównał składy chemiczne obu
paradoksalnie wykluczających się aromatów. Okazało się, że z czysto
naukowego punktu widzenia są one wręcz identyczne! To zdecydowanie
zwiększyło popularność kojarzenia ze sobą pozornie wykluczających się
składników i dało pole do eksperymentów.
Foodpairing w różnych zakątkach świata
Eksperymenty w kuchni towarzyszą nam niemal od zawsze. Wspomniane połączenie kawy i czosnku to specjał Gruzinów, którzy zasmakowali w tzw. kawie po batumsku. W tym przypadku kawa nie jest serwowana z czosnkiem – ziarna kawy są prażone razem z jego ząbkami. Takie rozwiązanie ma podbijać i odświeżać smak kawy – słowem, wydobywać z niej to, co najlepsze. Z kolei mole con pollo, czyli kurczak w gęstym, długo gotowanym sosie na bazie czekolady, migdałów, cynamonu, rodzynek i ostrej papryki to jedna ze specjalności kuchni meksykańskiej, zaś Belgowie rozsmakowują się w wołowinie po flamandzku, duszonej w ciemnym piwie z… piernikiem oraz wzbogaconej o sporą porcję brązowego cukru.
Bakaliowe połączenia – suszone morele i mięso
Połączenie
soczystych owoców suszonych moreli i mięsa nie tylko pomoże odkryć
horyzonty kulinarne, ale i przenieść Cię wprost do gorącego Maroka –
taki miks jest tam bardzo popularny. Suszone morele doskonale sprawdzą
się jako dodatek do tzw. tagine, czyli jednogarnkowego dania na bazie
jagnięciny lub drobiu i warzyw: ciecierzycy lub soczewicy oraz
pomidorów, papryki i cebuli.
Morele
można wykorzystać również w daniach kuchni indyjskiej i przygotować
curry z kurczakiem w aromatycznym sosie z mleka kokosowego, pikantnej
mieszanki przypraw i warzyw. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku
słodycz moreli z łatwością przełamie smak mięsa i podkreśli smak
wyrazistych, aromatycznych sosów.
Łączenie smaków przykuło moją uwagę podczas podroży. Z początku sceptycznie podchodziłam do niektórych zestawień, które wpisują się w lokalną kuchnię, ale szybko przekonałam się, że warto było zaryzykować. Chętnie do nich wracam, ale także próbuję nowych połączeń. Moim ostatnim odkryciem jest są migdały oraz morele – zarówno te świeże, jak i suszone. Taki miks dodaję do mojej porannej, gorącej owsianki
– mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka Bakalland.
Gruszka, orzech włoski i ser pleśniowy
To
z kolei pomysł na podanie spektakularnej przystawki przy użyciu
prostych i łatwo dostępnych produktów. Główną rolę odgrywają tu
kontrasty: kompozycja słodkiego, owocowego smaku z orzechową nutą i
słonością sera. Gruszkę, orzechy i ser można serwować na pizzy, tarcie
czy po prostu w formie sałatki z lekko pikantną rukolą. Oczywiście
orzechy włoskie można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem bakalii –
migdałami, orzechami laskowymi czy nawet pestkami dyni i słonecznika.
Orzech laskowy, banan i czekolada
Orzech laskowy nie tylko dodaje daniom elementu chrupkości, ale świetnie uzupełnia się z niemal każdym owocem: śliwką, morelą, brzoskwinią, wiśnią czy jabłkiem. Zdecydowanie najbardziej warta uwagi jest jednak kombinacja orzecha laskowego oraz banana. Orzechowa, lekko słodka nuta świetnie dopełni się z charakterystycznym smakiem tropikalnego owocu. Sposobów na użycie pary orzech-banan jest mnóstwo – można podać z naleśnikami, upiec ciasto czy zaserwować sobie orzechowo-bananowe smoothie. Warto dodać do niego czekoladę – do obu składników pasuje znakomicie.
Jeśli masz ochotę na szybką i wyrazistą w smaku przekąskę, nie zapominajmy o dosyć nieoczywistym połączeniu bakalii z kawą – mieszanka orzechów laskowych, arachidowych, rodzynek i prażonych ziaren kawy w czekoladzie deserowej to dobry pomysł na uzupełnienie energii w ciągu intensywnego dnia. Sięgnij po Mieszankę Studencką COFFEE od Bakalland i wzbogać dietę o cenne dla zdrowia witaminy i minerały, np. magnez czy witaminy z grupy B. To sposób na szybką, przyjemną przekąskę, która szybko wprawi Cię w dobry nastrój!
Average Rating