Podczas karnawału chętnie organizujemy domówki dla przyjaciół i znajomych. Aby wspólna zabawa była udana, pamiętajmy o przygotowaniu pysznego jedzenia. Doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób.
Przepis na francuskie paluchy serowe
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskie
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.
KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Average Rating