Gdy dni stają się coraz cieplejsze i dłuższe nabieramy ochoty na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Podobno „pod chmurką” posiłki smakują lepiej i możemy zjeść więcej. Dlatego warto zaprosić gości do własnego ogródka i zaskoczyć ich prostymi, ale nietypowymi smakołykami. Krótki czas przygotowania sprawi, że nie ominą Cię ciekawe rozmowy, żarty i zabawy dzieci na zielonej trawce. Sprawdź, jak zrobić pełne smaku garden party
Przystawka: niebanalne połączenie
Każde przyjęcie warto zacząć od przystawki. Może być prosta, ale przy tym powinna być bardzo zaskakująca. Wystarczy zestawić ze sobą dwa składniki, które wydawać by się mogło do siebie nie pasują, a jednak!
Grillowany boczek idealnie komponuje się ze słodką brzoskwinią. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki:
· 3 brzoskwinie
· 24 plasterki cienkiego boczku
· ocet balsamiczny do polania (gęsty np. pomarańczowy)
Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy i suszymy. Kroimy na 8 części. Każdy kawałek brzoskwini owijamy plastrem boczku. Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy zawijane brzoskwinie w boczku. Opiekamy z każdej strony na rumiano. Następnie polewamy octem balsamicznym.
Sałatka: letnie orzeźwienie
Hitem każdego garden party będzie sałatka z produktów sezonowych. W czerwcu w menu nie może zabraknąć truskawek. Połączenie ich z awokado i śmietanką sprawi, że lekki posiłek będzie przyjemnie zjeść nawet w bardzo upalny dzień.
Składniki:
· opakowania sałaty
· 2 dojrzałe awokado
· 20 dojrzałych truskawek
· 60 g orzechów nerkowca
· 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
· sól
· pieprz
Przygotowanie: Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.
Główny bohater: grillowane krewetki
Jeśli przyjęcie w ogródku, to musi być grill! Owoce morza to idealny, wykwintny i ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnych i zwykle monotonnych dań z rusztu. Szaszłyki z idealnie doprawionymi krewetkami zasmakują każdemu!
Składniki:
· 40 sztuk surowych krewetek
· 1 szklanka śmietanki Łaciatej 12%
· 1 łyżeczka chili
· 1 łyżeczka ostrej papryki
· 1 łyżeczki słodkiej papryki
· 1 łyżeczka kurkumy
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: do śmietanki Łaciatej dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Krewetki umieszczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym lub cytryną.
Average Rating