Grill w nowoczesnym wydaniu, jak sprawić, aby dania z grilla nie były nudne?
Czas czytania:3 min

Grill w nowoczesnym wydaniu, jak sprawić, aby dania z grilla nie były nudne?

0 0

Czerwiec to miesiąc, w którym część z nas wydobywa przykurzonego nieco grilla, dzwoni po przyjaciół i robi grillową ucztę poza miastem. Dla niektórych jest to niemal tradycja i rodzaj święta spędzanego wśród najbliższych. Żeby jednak nieco urozmaicić tę tradycję wspólnego grillowania i zaskoczyć przyjaciół – zdradzimy Wam kilka świetnych przepisów na potrawy i dodatki, które będą śniły się waszym gościom do kolejnego grillowego spotkania

Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Są świetnym urozmaiceniem tradycyjnych dań, ale także wartościowym urozmaiceniem. Zawierają cenne substancje odżywcze, potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a także błonnik – pożądany składnik dla naszych jelit podczas tego typu uczty.

Daktylowy chutney z żurawinowym twistem– idealny do mięs

Podczas grillowania królują mięsa, zwłaszcza karkówka. Podawana jest zazwyczaj w towarzystwie, ketchupu i musztardy. Gdyby jednak nadać spotkaniu nowego, intrygującego smaku? Świetnym rozwiązaniem będzie tu chutney z daktyli i żurawiny, który możemy dodać do grillowanych mięs, ale także do pieczonych na grillu warzyw, czy chrupiącego pieczywa prosto z grilla.

Składniki na chutney:

  • 400 g Daktyli suszonych Bakalland
  • 100 g Żurawiny całych owoców Bakalland
  • 1 duża cebul
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 10 g imbiru (najlepiej świeżo startego)
  • Szczypta chilli
  • Szczypta kardamonu

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej sezamowy, następnie smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone daktyle i żurawinę. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy wodę. Kiedy daktyle zmiękną, dodajemy ocet balsamiczny, chilli, sól, imbir i kardamon. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i gotujemy do osiągnięcia gęstej konsystencji. Następnie studzimy chutney i blendujemy na gładką masę.

Burgery z sosem żurawinowym

Moda na burgery utrzymuje się od dłuższego czasu. Formuła tego dania jest tak elastyczna, że zawsze możesz zadziwić swoich przyjaciół jego nową odsłoną. Dlatego zaserwuj im burgery w wiosennym i nietuzinkowym stylu. Proponujemy sięgnąć po soczyste mięso z indyka i żurawinowy sos.

Przepis na żurawinowy sos

Składniki:

  • 400 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta chilli

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, dodajemy żurawinę. Zawartość podgotowujemy. Przyprawiamy chilli i blendujemy zawartość, następnie redukujemy sos, do osiągnięcia gęstej konsystencji.

Przepis na burgery (4 porcje)

  • 4 duże bułki burgerowe
  • 400 g szpinaku baby
  • 500 g mięsa z piersi z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gruszki
  • 2 okrągłe sery pleśniowe typu brie
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu

Pierś z indyka dzielimy na 4 porcje, rozbijamy mięso tłuczkiem, następnie nacieramy je kolorowym pieprzem i wykładamy na grilla. Na 5 minut przed wyłożeniem mięsa, sięgamy po pleśniowe sery. Kroimy je wzdłuż i wykładamy na tackę do grillowania. Następnie kroimy bułki, które przez chwilę również grillujemy aby były ciepłe i chrupiące. Kiedy wszystkie podane składniki będą już gotowe, przystępujemy do formowania burgerów. Spody bułek smarujemy żurawinowym sosem, następnie wykładamy liście szpinaku oraz lekko rozpływający się ser pleśniowy. Gruszki kroimy w cienkie plasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne, układamy je na serze i smarujemy je sosem żurawinowym. Następnie dodajemy mięso z indyka i krążek czerwonej cebuli. Wszystko przykrywamy górnymi częściami bułek. Tak przygotowane burgery serwujemy naszym gościom.

Pieczone bakłażany z bakaliową nutą

Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Danie to możecie zaserwować tym z gości, którzy stronią od mięsnych grillowych specjałów.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 400 g serka mascarpone
  • 75 g orzechów pinii Bakalland
  • 100 g Słonecznego Trio Bakalland
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Rośliny, które zapewnią ci zdrowie
Next post W marynarskim stylu!