Grill kojarzy nam się głównie z mięsem, jak się okazuje, bardzo niesłusznie. Wegetarianie wcale nie muszą rezygnować ze spotkań przy ruszcie, szczególnie, że latem są one tak popularne. Wystarczy kilka pomysłów, ulubione warzywa i można przygotować pyszne dania na grilla
Sekretem smacznych dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, są odpowiednie przyprawy i marynaty. Jeśli warzywa mają przejść smakiem sosów, warto pozostawić je na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc, w chłodnym miejscu. Po takim przygotowaniu każde danie będzie smaczne i aromatyczne.
Burgery z grzybami portobello
Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.
Składniki:
- 2-3 pieczarki portobello
- 3 łyżki sosu BBQ
- 3 łyżki sosu sojowego
- Łyżka harissy marki Sandra
- Łyżka soku z cytryny
- Bułki
- Rukola
- Ser pleśniowy
- Papryka czerwona
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół i wkładamy do niej rukolę, gorącą pieczarkę, pokrojoną paprykę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.
Quesadillas z guacamole
Przychodzi taki moment podczas każdego grilla, kiedy wszyscy są najedzeni, jednak cały czas coś „chrupią” w trakcie rozmowy. Zamiast podjadać resztki mięsa, sięgnijmy po chrupiące tortille, które wystarczy maczać w dowolnym sosie.
Składniki:
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Awokado
- Ząbek czosnku
- Papryka czerwona
- Natka pietruszki
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w kostkę, a połowę blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojone awokado, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mieszamy. Zdobimy natką pietruszki. Tortillę rozcinamy na trójkąty i grillujemy z każdej strony po 2 minuty. Podajemy z sosem.
Owocowa sałatka
Jeśli jesteśmy miłośnikami słodszych smaków, to idealnym rozwiązaniem dla nas będzie sałatka z grillowanych owoców. Lekka, orzeźwiająca i słodka.
Składniki:
- Brzoskwinie z puszki marki Sandra
- Winogrono zielone
- Banany
- Sałata karbowana
- Ser pleśniowy
- Pomidorki koktajlowe
- Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Owoce i pomidorki grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Kiedy owoce będą gotowe kładziemy je na sałatę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Average Rating