Gulasz warzywny
Czas czytania:1 min

Gulasz warzywny

0 0

Sycący, domowy i pełen smaku! Ten warzywny gulasz to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Bogactwo naturalnych składników, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiają, że to danie, do którego chce się wracać.

Składniki (6-8 porcji):
• 1 duża marchewka
• 2-3 ziemniaki
• 1 batat
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 100 g pieczarek (opcjonalnie)
• 1 szalotka lub średnia cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 litr wody Mama i ja
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• Sól i pieprz
• Przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

  1. W głębokim garnku podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulkę. Gdy zmięknie dodaj posiekany i rozgnieciony czosnek, wymieszaj i smaż razem 30 sekund.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Po kilku minutach zalej wodą, dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę: cukinię, batata, paprykę i opcjonalnie pieczarki. Gotuj do miękkości. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimniej wody i dodaj do gulaszu. Zagotuj.
  4. Podaj z odrobiną śmietany lub jogurtu, natką pietruszki lub tymiankiem.


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Zdrowie jamy ustnej: za tymi trendami warto podążać</strong>
Next post 8 marca dniem kobiecej energii: celebrują w siostrzanym kręgu