Kiedy w wigilijny wieczór pojawia się na niebie pierwsza gwiazdka, pod choinką czekają już prezenty, a kilkutygodniowe przygotowania wreszcie osiągają punkt kulminacyjny i zamieniają się w spokojną i radosną atmosferę spotkania w gronie najbliższych – jest to nieomylny znak, że to czas na Święta. A jak Boże Narodzenie, to także pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich aromatyczne pierniczki, rozpływające się w ustach serniki i kremowe, czekoladowe torty
Na choinkę – pierniczki
Pachnące i smakowite pierniczki w różnorakich świątecznych wzorach i kształtach to doskonały sposób na przyozdobienie świątecznego drzewka. Te tradycyjne, jak również te bardziej wyszukane – będą nie tylko doskonale smakować, ale także idealnie prezentować się na bożonarodzeniowej choince. By je na niej powiesić, przed pieczeniem powinniśmy zrobić w nich niewielkie dziurki, a przez już upieczone przewlec np. cienką wstążkę lub nitkę. Wyjątkowy smak i zapach uzyskamy dodając do urabianego ciasta imbir, cynamon i kardamon. Do ich dekoracji najlepiej wykorzystać lukier, kolorowe polewy, posypki lub cukierki.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Składniki:
- mąka – 1,75 szklanki
- cukier puder – 0,6 szklanki
- miód – 100 gramów
- żółtko – 2 sztuki
- kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir i kardamon – 0,5 łyżeczki
- cukier puder – 1 szklanka
- białko – 1 sztuka
- barwniki spożywcze – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia Kasia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180°C.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Na deser – świąteczny sernik
Sernik to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. By nabrał on odpowiedniej konsystencji i nie popękał podczas pieczenia, należy piec go wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Kilka kropel soku z cytryny lub aromatu migdałowego pozwoli uzyskać wyjątkowy zapach. Przyozdobiony z wierzchu gwiazdkami z białej czekolady oraz wiórkami kokosowymi, najlepiej smakować będzie w wersji schłodzonej. Nasi najbliżsi będą zachwyceni!
Sernik świąteczny
Składniki:
- mąka pszenna – 250 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
- cukier puder – 50 gramów
- żółtka – 2 sztuki
- torebka cukru waniliowego – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- twaróg sernikowy – 800 gramów
- jajka – 4 sztuki
- białka – 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
- cukier puder – 200 gramów
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- cukier migdałowy – 2 łyżeczki
- tabliczka gorzkiej czekolady – 200 gramów
- śmietanka 30% – 150 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
- polewa z białej czekolady – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200°C, następnie 50-60 minut w 160°C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
Śmietankę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.
Do kawy i herbaty – ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka
Świąteczne spotkania w rodzinnym gronie to doskonała okazja do wypróbowania oryginalnych i smacznych wypieków. Do kawy, herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu świetnie sprawdzi się ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka, którą przygotujemy bez pomocy piekarnika.
Ciasto kokosowe bez laktozy
Składniki:
- mąka pszenna – 120 gramów
- cukier – 150 gramów
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Kasia bez laktozy – 125 gramów
- mleczko kokosowe – 600 mililitrów
- mąka pszenna – 120 gramów
- cukier – 150 gramów
- ananas w syropie – 1 słoik
- wiórki kokosowe – 50 gramów
- rum – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22×22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.
Budyniowa stefanka
Składniki:
- herbatniki – 40 sztuk
- Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak – 150 gramów
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier – 150 gramów
- żółtka – 6 sztuk
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- mąka pszenna – 30 gramów
- starta skórka z 1 cytryny
- wiórki kokosowe – 50 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 25 gramów
- cukier – 15 gramów
- czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
Dla wszystkich łasuchów – ciasto podwójnie czekoladowe
W każdym domu znajdziemy także prawdziwego miłośnika czekolady – a to właśnie w Święta nadarza się najlepsza okazja do tego, by rozpieszczać naszych najbliższych z pomocą czekoladowych tortów i ciast. Ciasto podwójnie czekoladowe z pewnością znajdzie swoich sympatyków – szczególnie, gdy przyozdobimy je drobno posiekanymi orzechami lub ulubionymi owocami. Podawane na ciepło lub na zimno, świetnie sprawdzi się w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.
Ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki:
- gorzka czekolada 60% – 200 gramów
- mleczna czekolada – 100 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 200 gramów
- mąka – 150 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie – 200 gramów
- mleko – 75 mililitrów
- śmietanka 30% – 50 mililitrów
- gorzka czekolada 60% – 90 gramów
- mleczna czekolada – 30 gramów
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.
Słodkich Świąt!
Average Rating