Herbata na przesilenie wiosenne
Czas czytania:2 min

Herbata na przesilenie wiosenne

0 0

Wiosna u większości z nas budzi jedynie pozytywne skojarzenia. Po kilku miesiącach chłodu i monochromatycznych barw, budzi się nowe życie. Kwitną kwiaty, a drzewa zaczynają się zielenić. Pierwsze dni wiosny sprawiają jednak, że niektórzy stają się senni, drażliwi, a także słabsi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego. Symptomy te wynikają z szeregu przyczyn, jednak z dużą łatwością, za pomocą wyjątkowych herbat, możemy się z tym problemem uporać

Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego” trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.

Herbaciany koktajl z masłem orzechowym

Orzechy są produktem niezwykle zdrowym, zawierającym całą gamę minerałów, witamin oraz zdrowych tłuszczów. W korzystny sposób wpływają na nasze samopoczucie, zachęcając do działania. Wykorzystując masło orzechowe (zarówno z orzechów ziemnych, laskowych, czy migdałów) bardzo łatwo wprowadzimy je do pysznych koktajli stworzonych na bazie herbaty.

Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • Łyżka stołowa masła orzechowego z dowolnych orzechów
  • Łyżka stołowa skondensowanego mleka
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i zaparzamy przez 3 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Do blendera przelewamy napar, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżkę skondensowanego mleka i blendujemy przez 15-20 sekund.

Kakaowa herbata z mlekiem

Kakao przenosi nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ziarna kakaowca, podobnie jak orzechy, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych i minerałów, poprawiających naszą odporność. Potęgują także wydzielanie się dopaminy – tzw. hormonu szczęścia.

Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 kilkucentymetrowe laski cynamonu do dekoracji
  • Gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Torebkę herbaty zaparzamy w niewielkiej ilości wody w temperaturze 950C przez 3-5 minut. Wyciągamy torebkę herbaty, dodajemy kakao, cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i energicznie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy miksturę herbaciano-kakaową. Chwilę podgrzewamy i mieszamy (ważne, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły). Przelewamy do kubków i dekorujemy laskami cynamonu oraz gwiazdką anyżu.

Klonowa bawarka z kardamonem

Syrop klonowy, jedna z wizytówek Kanady, od setek lat uznawany jest jednocześnie za przysmak, a także jako substancja odżywcza i lecznicza. Zawiera w swoim składzie liczne antyoksydanty o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Poza tym ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak, dzięki któremu nasza herbata nabierze unikalnych walorów smakowych.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 50 ml dowolnego rodzaju mleka
  • 30 ml syropu klonowego

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy 150 ml wody w temperaturze 950C i zaparzamy przez 3-5 minut. Dolewamy mleko i syrop klonowy.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Ciążowe dolegliwości? Poznaj największe mity
Next post Modowy Mish Mash