Podstawowym ekwipunkiem każdego miłośnika białego szaleństwa jest nie tylko porządny sprzęt do jazdy, ale również termos lub dobry kubek termiczny. Chcąc spędzić na stoku cały dzień, a jednocześnie uniknąć wyziębienia organizmu, warto mieć przy sobie herbatę, która dzięki rozgrzewającym dodatkom szybko przywróci prawidłową temperaturę naszemu organizmowi
Nieistotne czy w góry wybieramy się, aby pozjeżdżać na nartach, czy też planujemy wędrówki, których celem będzie zdobywanie kolejnych szczytów. Ciepły napój to podstawa, która pozwoli nam przetrwać w trudnych, górskich warunkach. Chcąc przygotować odpowiednią herbatę warto skorzystać z przepisów ekspertów marki Akbar.
Herbata z malinami i miodem
Miód lipowy to niezwykle cenna odmiana tego popularnego produktu. Wykazuje on bowiem największą aktywność antybiotyczną w porównaniu z pozostałymi rodzajami miodów. Będzie więc przydatny nie tylko przy przeziębieniu, ale również doskonale nas rozgrzeje.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Łyżeczka miodu lipowego
- Garść mrożonych malin
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3 do 5 minut. W oddzielnym naczyniu ugniatamy maliny z miodem. Kiedy herbata nie będzie już gorąca dodajemy ją do malin. Mieszamy i przelewamy do termosu.
Herbata na ostro
Kapsaicyna zawarta w pikantnych przyprawach przyśpiesza pracę serca oraz pobudza proces wydzielania ciepła przez nasz organizm. Papryczka chili czy pieprz kajeński będą więc doskonałymi dodatkami do zimowego napoju.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3-5 minut. Dodajemy zmielony pieprz i papryczkę. Dokładnie mieszamy i przelewamy do termosu.
Korzenna herbata
Osobom, które nie przepadają za intensywnymi smakami, można polecić herbatę z korzennymi przyprawami. Cynamon pobudzi układ krążenia, a imbir ochroni przed infekcjami. Taki duet doskonale sprawdzi się również wtedy, gdy odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Szczypta cynamonu
- Korzeń imbiru (ok. 4 cm)
Przygotowanie:
Herbatę parzymy ok. 3-5 minut. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do herbaty razem z cynamonem. Jeśli preferujemy słodsze smaki, możemy herbatę osłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy i przelewamy do kubka termicznego lub termosu.
Smacznego!
Average Rating