Chcesz rozsmakować się w specjałach znad basenu Morza Śródziemnego i poznać ich największy skarb? Liczy się dla Ciebie wydobycie z produktu prawdziwie południowego aromatu? Cenisz sobie niepowtarzalne walory smakowe, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagające podniebienia? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz oliwki nadziewane pastą paprykową
Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami OLE!
Składniki:
- 2 papryki
- 300 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- 80 g tahini
- 2 ząbki czosnku
- Oliwki z pastą paprykową zielone OLE!
- przyprawy: sól, pieprz, po ½ łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne
(ostrej papryki) - 2 łyżki cytryny
- oliwa
Przygotowanie:
Papryki przekrawamy, oczyszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż papryka będzie miękka, a skórka będzie przyrumieniona (skórkę najlepiej zdejmować jak jeszcze jest ciepła). Ciecierzycę miksujemy z upieczoną i obraną papryką. Dodajemy tahini, czosnek, 1/3 słoika oliwek i przyprawy. Miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę, tak aby masa była jednolita. Możemy dodać trochę wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dekorujemy oliwkami OLE! i przyprawami. Podajemy z warzywami, pieczywem lub zgrillowanymi tortillami.
Average Rating