Jesienne weekendy to doskonała okazja do szukania nowych pomysłów na wspólne spędzenie czasu w domowym zaciszu. W najbliższą niedzielę nie trzeba będzie ich szukać, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To świetny pretekst, aby zaangażować wszystkich domowników w przygotowanie prostego i smacznego dania. Wystarczy 5 składników i odrobina czasu. Potrzebni będą też oczywiście miłośnicy makaronu. A takich na pewno nie brakuje, prawda?
Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.
Niech żyje!
Nic dziwnego, że doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! W najbliższą niedzielę, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni – Lubella ma coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.
Weekend pełen wrażeń
Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.
Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie. Kto powiedział, że w trakcie wspólnego gotowania nie wypada udawać szefów kuchni i nagrać własnego kulinarnego show smartfonem? Albo nie tworzyć na talerzu estetycznych i smakowitych kompozycji z kolorowych składników, udając fotografów kulinarnych? Kolory warzyw, makaronu i przypraw tworzą piękne kontrasty – będą aż prosić się o pamiątkowe zdjęcia! Puśćmy tego dnia wodze fantazji. Kto wie, może oprócz pasji do gotowania, zrodzi się też nowa?
Mamy także propozycję prostą i przyjemną, jak nasze przepisy. Wystarczy zaprosić domowników najpierw do kuchni, a po obiedzie na wspólny relaks. Czas po posiłku można wykorzystać na odpoczynek na przykład przy ulubionej planszówce. Wspólna zabawa będzie w tym dniu smakować znacznie lepiej!
Pewnie powyższy artykuł zdążył już rozbudzić apetyt, dlatego zapraszamy do gotowania. Świętujcie z nami 25 października!
Sprawdzone i proste przepisy na Światowy Dzień Makaronu – smacznego 😊
Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Spaghetti
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g brokułu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
- Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
- Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
- Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
- Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Makaron z cukinią i grillowanym serem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Kokardki
- połowa cukinii
- połowa cukinii
Sos pesto:
- 100 g parmezanu lub innego twardego sera
- szczypta pieprzu
- garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
- 1 ząbek czosnku
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
- Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
- Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
- Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.
Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 8 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- 170 g kukurydzy w puszce
- 1 zielona papryka
- kolendra lub natka pietruszki
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- spora szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.
- Paprykę pokrój w kosteczkę.
- Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.
Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne
- 125 g czerwonej fasoli z puszki
- pół kostki (ok. 100g) sera feta
- pół kostki (ok. 100g) sera feta
- Listki bazylii
Sos cytrynowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- pół łyżeczki płynnego miodu
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.
Average Rating