Jakie potrawy trafiają na Wasz stół podczas imprezy? Dawniej tradycją był bigos, schabowy, barszczyk czerwony, flaczki. Dziś stawiamy na egzotykę i oryginalność. Przedstawiamy kilka przepisów, które pozwolą urozmaicić twoją imprezę i zaskoczą Twoich gości
Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą
Składniki:
5 pomidorów
100 g kaszy kuskus
Rosół warzywny
Posiekana mięta
100 g sera feta
Papryka czerwona i żółta po 1 sztuce
Łyżka stołowa oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij kapelusz pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej kapeluszemz pomidora. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz również podawać na zimno z dodatkiem sosu sałatkowego.
Paprykowe łódeczki z twarożkiem
Składniki:
1 papryka
1 twarożek wiejski light
garść kiełków
garść rzeżuchy
garść szczypiorku
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Paprykę umyj i dookoła obkrój w wąskie łódeczki. Serek wymieszaj z kiełkami, rzeżuchą i posiekanym szczypiorkiem, zostawiając nieco na wierzch. Lekko posól i wymieszaćj Nałoż na lekko osoloną paprykę.
Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo – jogurtową
Składniki:
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
3 banany
300 g pomidorów koktajlowych
starta skórka z jednej limonki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
1 pęczek kopru
1 mały pęczek pietruszki naciowej
2 łyżki stołowe curry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek sól i zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Przypraw filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki. Obierz banany i pokrój w plasterki, skrop sokiem z limonki. Pokrój pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów. Przygotowując sos zmieszaj jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przypraw solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylej na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Położ na patelni tuńczyka i smaż tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełoż rybę na talerz i dodaj sałatkę bananową. Całość ozdób natką pietruszki.
Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami
Składniki:
2 duże pomarańcze
50 g suszonych moreli
2 łyżki uprażonych na maśle migdałów
kilka listków świeżej mięty
150 ml wody
2 łyżki miodu
70 g suszonych fig
50 g daktyli
Przyprawy
2 gwiazdki Anyżu
1/2 kory Cynamonu
4 goździki
6 owoców Kardamonu
Imbir
Sposób przygotowania:
Do rondla wlej wodę, dodaj anyż, korę cynamonu, kardanom, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj daktyle, figi, wystudź. Pomarańcze, morele pokroić, wymieszać, dodać migały oraz posiekaną miętę, wymieszać z wcześniej przygotowanym syropem.
Average Rating