Co jest lepsze od kanapek i zupy mlecznej na śniadanie? Oczywiście jajecznica! Jakimi dodatkami urozmaicić jajeczny posiłek?
Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
– jajka
– mrożony szpinak
– sól,
– czosnek,
– olej.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć szpinak i dodać czosnek wedle uznania. Dodać jajka, posolić i smażyć. Podawać samodzielnie lub na chlebie.
Jajecznica z pomidorami
Składniki:
– 8 jajek
– 1 duża cebula
– 5 pomidorów
– pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Umyć pomidory i pokroić. Rozbić do miseczki jajka. Cebulę obrać i pokroić w paseczki (nie za drobno, ale też nie a grubo). Rozgrzać patelnię Jak cebula będzie już zeszklona – wlać jajka z miseczki na patelnię. Wrzucić pomidory. Gdy jajecznica jest gotowa, posolić i dodać pieprz.
Jajecznica z kurkami i boczkiem
Składniki:
– 50 g kurek
– 20 g boczku
– 3 jajka
– sól
– 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Kurki oczyścić z resztek runa leśnego. Większe kurki pokroić w drobną kostkę. Najlepiej jeśli mamy malutkie kurki wówczas dodajemy całe. Na patelni rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać kurki. przysmażać na małym ogniu kilka minut aż odparuje sok który wycieknie z kurek. Gdy kurki będą gotowe wbić jajka i posolić do smaku.
Jajecznica z pieczarkami
Składniki:
– 4 jaja
– 10 dag pieczarek lub boczniaków
– 5 dag żółtego sera
– 2 łyżki oliwy
– szczypiorek
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Grzyby pokroić, poddusić na oliwie, a potem odparować. Dodać jaja i smażyć, mieszając, aż się zetną. Doprawić przyprawami, po sypać tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.
Jajecznica z łososiem
Składniki:
– 4 jajka
– 2 łyżki masła
– puszka łososia
– 1 czerwona papryka
– 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki. Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, podsmażyć paprykę. Dodać jajka i oprószyć delikatnie solą. Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach. Jak tylko białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać łososia i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni.
Average Rating