Jajecznica na 5 sposobów
Czas czytania:1 min

Jajecznica na 5 sposobów

0 0

Co jest lepsze od kanapek i zupy mlecznej na śniadanie? Oczywiście jajecznica! Jakimi dodatkami urozmaicić jajeczny posiłek?

Jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

– jajka

– mrożony szpinak

– sól,

– czosnek,

– olej.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć szpinak i dodać czosnek wedle uznania. Dodać jajka, posolić i smażyć. Podawać samodzielnie lub na chlebie.

Jajecznica z pomidorami

Składniki:

– 8 jajek

– 1 duża cebula

– 5 pomidorów

– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Umyć pomidory i pokroić. Rozbić do miseczki jajka. Cebulę obrać i pokroić w paseczki (nie za drobno, ale też nie a grubo). Rozgrzać patelnię Jak cebula będzie już zeszklona – wlać jajka z miseczki na patelnię. Wrzucić pomidory. Gdy jajecznica jest gotowa, posolić i dodać pieprz.

Jajecznica z kurkami i boczkiem

Składniki:

– 50 g kurek

– 20 g boczku

– 3 jajka

– sól

– 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

Kurki oczyścić z resztek runa leśnego. Większe kurki pokroić w drobną kostkę. Najlepiej jeśli mamy malutkie kurki wówczas dodajemy całe. Na patelni rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać kurki. przysmażać na małym ogniu kilka minut aż odparuje sok który wycieknie z kurek. Gdy kurki będą gotowe wbić jajka i posolić do smaku.

Jajecznica z pieczarkami

Składniki:

– 4 jaja

– 10 dag pieczarek lub boczniaków

– 5 dag żółtego sera

– 2 łyżki oliwy

– szczypiorek

– sól

– pieprz

Przygotowanie:

Grzyby pokroić, poddusić na oliwie, a potem odparować. Dodać jaja i smażyć, mieszając, aż się zetną. Doprawić przyprawami, po sypać tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Jajecznica z łososiem

Składniki:

– 4 jajka

– 2 łyżki masła

– puszka łososia

– 1 czerwona papryka

– 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku

– sól

– świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Jajka wbić do miseczki. Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, podsmażyć paprykę. Dodać jajka i oprószyć delikatnie solą. Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach. Jak tylko białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać łososia i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na obiad: Placki ziemniaczane z gulaszem
Next post Sztuka nakładania różu