Prawdziwe włoskie spaghetti można rozpoznać po niedogotowanym makaronie tzw. al dente. Taki makaron najlepiej komponuje się z pomidorowym sosem. Zajrzyjmy do włoskiej kuchni i sprawdźmy jak się go przygotowuje
Spaghetti to bardzo kaloryczne danie, ale wystarczy zamienić zwykły makaron na ten pełnoziarnisty, by włoskie danie stało się bardziej dietetyczne i mogły sobie na niego pozwolić osoby odchudzające się.
Podstawą tradycyjnego spaghetti jest specjalnie ugotowany makaron. W żadnym wypadku nie może być miękki i kleić się do sztućców. Makaron al dente musi być twardawy, sprężysty i nie może się sklejać. Takie nitki gotuje się nie dłużej niż 10 minut, w zależności od wielkości makaronu.
Jak przygotować makaron al dente?
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, lekko osoloną. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał do ścianek i dna garnka. Tuż przed końcem gotowania wlewamy kroplę oliwy – dzięki temu makaron się nie sklei. Makaron odcedzamy wylewając wodę, hartujemy zimną i jest już gotowy.
Average Rating