Sezon na truskawki w pełni! Podjadane prosto z kobiałki, ze śmietaną i makaronem, a może na owocowej tarcie? Możliwości ich przyrządzenia jest bez liku. Wielu z nas korzysta z okazji i zajada się nimi z apetytem, zdając sobie jednocześnie sprawę, że ten słodki urodzaj nie potrwa zbyt długo. Wraz z marką Delecta zdradzamy kilka sposobów na przyrządzenie tego pysznego owocu i zachowanie jego smaku na długo po zakończeniu lata!
Mało kto wie, że biologiczna nazwa truskawki to… „poziomka ananasowa”. Ta apetyczna bylina dla wielu jest nierozerwalnym symbolem początku lata, kiedy to mocne promienie słoneczne nadają jej tego charakterystycznego, słodkiego smaku. Chociaż najczęściej podawana jest w deserowej wersji, nie brakuje również przepisów na np. polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie balsamicznym. Marka Delecta podpowiada jak w pełni wykorzystać sezon na te apetyczne owoce.
Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym
Ciasto
- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 80 ml wody
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 350 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie kremu tortowego waniliowego Delecta
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
Poncz:
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 50 ml wódki
- 70 ml wody
Dekoracja:
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
- truskawki, maliny, orzechy
Tort, który z powodzeniem można określić mianem „rogu obfitości”. Czego tu nie ma! Truskawki, maliny, kolorowe piegi, bakalie i… pyszny krem stacciatella!
Na początku wysmarowujemy masłem tortownicę i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W misce miksujemy mieszanką do biszkoptu, z wodą i jajkami. Krem przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Przygotowujemy poncz, łącząc w miseczce sok z cytryny, 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Zawartość torebki z kremem miksujemy z 350 ml mleka. Gotowy krem dzielimy na 2 części – do jednej dodajemy płatki czekoladowe, drugą – odkładamy. Schłodzoną śmietanę – kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy kakao oraz drugą połowę kremu waniliowego i ponownie mieszamy. Ponczem nasączamy każdy z blatów biszkoptu i przekładamy je kremem kakaowym. Wierzch ciasta pokrywamy kremem „stracciatella”, dekorujemy drażami oraz owocami. Nic, tylko się częstować!
Ptysie z kremem truskawkowym
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki serka mascarpone
- 400 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny Delecta
Dekoracja
1 opakowanie posypki o smaku owocowym Decorada Delecta
Ptysie to deser, który pokoleniu lat 80. i 90. kojarzy się ze wspomnieniami ze szkoły i zakupami w sklepiku. Dlaczego więc nie przygotować go dla młodszej generacji?
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Zagotowujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Następnie studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Przygotowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy z ciasta większe kleksy (o średnicy około 4-5 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy będzie się gotować, wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudzamy. Ugotowaną masę miksujemy. Nadal miksując, dodajemy porcjami miękki tłuszcz. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy z szypułek i miksujemy blenderem na gładki mus. Rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do owoców i ponownie miksujemy. Wystudzony krem mieszamy z serkiem mascarpone, aż składniki się połączą. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy truskawki. Gotową masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym.
Ptysie to jeden ze smaków dzieciństwa – krem truskawkowy zamiast śmietankowego również sprawdzi się idealnie i zasmakuje wszystkim łasuchom!
Galaretkowe babeczki owocowe
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta
- 325 ml wrzącej wody
- 2 banany
- kilka truskawek
To nieoczywiste połączenie galaretki i babeczek idealnie sprawdzi się podczas upalnych, letnich dni!
Na początku galaretkę rozpuszczamy w 325 ml wrzącej wody. Banany i truskawki obieramy, kroimy na plasterki i umieszczamy na dnie foremek do babeczek. Wlewamy do nich galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. Wkładamy przestudzoną galaretkę do lodówki na 1 godzinę. Pozostałe truskawki myjemy i kroimy na cząstki, po czym wykładamy na gotową galaretkową babeczkę.
Taka babeczka to idealny pomysł na szybki, lekki deser w przypadku niespodziewanej wizyty gości. Zaskoczcie ich truskawkowo!
Ci, którzy chcieliby delektować się smakiem truskawek przez cały rok, powinni zamrozić je lub sięgnąć po środki żelujące, umożliwiające przygotowanie konfitury. Wbrew pozorom, to nic trudnego. Cukier żelujący bądź Dżemix Delecta znacznie przyspieszają proces powstawania pysznych dżemów i konfitur, nadając im gęstą konsystencję oraz soczysty kolor, który przetrwa całą zimę. Pektyna, która ma właściwości żelujące, jednocześnie skraca gotowanie, dzięki czemu owoce zachowują więcej swoich wartości zdrowotnych. Dostępny wariant niskosłodzony (3:1) z pewnością znajdzie zwolenników wśród tych, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w codziennej diecie. Dzięki samodzielnie przygotowanym przetworom, będzie można zajadać się pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta z truskawkami podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów.
Average Rating