Niepowtarzalny smak sałatki a’la gyros to zasługa przypraw do mięsa. Z jakich ziół przygotować aromatyczną mieszankę do tego tradycjnego dania kuchni greckiej
W skład przyprawy wchodzą: czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, chili, kozieradka, tymianek, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, kurkuma.
Czosnek – można wykorzystać czosnek granulowany!
Kolendra – można uprawiać w doniczce na parapecie.
Gorczyca biała – dla lepszego aromatu należy ubić w moździerzu.
Papryka słodka – do przygotowania 1 porcji przyprawy gyros wystarczy szczypta zmielonej papryki.
Chili – im mniej chili, tym przyprawa będzie delikatniejsza
Kozieradka – używana w tradycyjnych daniach hinduskich i tajlandzkich.
Tymianek – można hodować przez cały rok w doniczce
Oregano – podstawowa przyprawa kuchni Południowców (włoskiej, greckiej, hiszpańskiej)
Pieprz czarny – świeżo zmielony pieprz daje lepszy smak
Rozmaryn – idealnie pasuje do baraniny i drobiu!
Kurkuma – nadaje mięsu żółty kolor; wzmacnia odporność.
Average Rating