Trend zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej sprawia, że bardzo świadomie komponujemy naszą dietę.Sięgamy po najwyższej jakości produkty i czytamy etykiety. Popularne są tzw. superfoods, mające wyjątkowe właściwości odżywcze, ale też doskonałe walory smakowe. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Dodatkowo produkty te wpływają na zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.I co ważne – superfoods to nie tylko egzotyczne produkty – często znajdziemy je w naszych ogródkach czy sadach. Warto więc dowiedzieć się więcej o tych wyjątkowych owocach i warzywach oraz poznać sposoby na wprowadzenie ich do jesiennego jadłospisu
Dynie, śliwki, jabłka – lokalna superżywność
Polska jesień obfituje w plony, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dostępne w każdym sklepie czy bazarku mogą stać się podstawą codziennego jadłospisu. Dzień możemy zacząć od pożywnej owsianki z jabłkami, na obiad przygotować zupę-krem z dyni, a na deser – śliwkowe tiramisu. Dzięki temu będzie smacznie, zdrowo i różnorodnie.
Błyskawiczna owsianka z jabłkami – na dobry początek dnia
Jabłka – nasz lokalny superfood – regulują pracę jelit, wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Stosuje się je także na chorobę wrzodową u osób dorosłych, a napar ze skórki jabłka świetnie łagodzi stany zapalne jamy ustnej
i gardła. Poleca się spożywać surowe, nieobrane jabłka, gdyż właśnie pod ich skórką gromadzi się najwięcej witaminy C. Na pożywne śniadanie można szybko przygotować pyszną owsiankę z dodatkiem jabłek, która zapewni nam poczucie sytości na dłuższy czas.
Przepis na owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami
Składniki:
- 500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
- pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez około 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe.
Wskazówka: Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Dzięki temu nie stracisz ich najcenniejszych właściwości i składników.
Dyniowa zupa-krem na wzmocnienie organizmu
Przez długi czas dynia nie była doceniana w kuchni. Powróciła jednak do łask w wielkim stylu. Najczęściej jest bazą kremowych zup, ale wykorzystywana jest również do przygotowania ciast, racuchów czy dżemów. Dynia zawiera witaminę C, błonnik, magnez, potas i wapń. Jej spożycie dostarcza nam więc cennych składników wzmacniających organizm oraz mających działanie przeciwnowotworowe.
Jak szybko przygotować najsmaczniejszą zupę z dyni? Poznajcie przepis kucharzy Piątnicy!
Składniki:
- 300 g mrożonych borowików
- 1 kg świeżej dyni
- 150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
- 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
- starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
- świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
- bagietka ciemna z ziarnami dyni
- 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 2 ząbki świeżego czosnku
- cebula
- 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
- pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
- oliwa dyniowa do dekoracji
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Rozgrzej 50 g masła i podsmaż obraną, pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, a w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – tak powstaną chrupiące grzanki.
3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.
Wskazówka: Śmietankę 30% OSM Piątnica można dodać w trakcie miksowania zupy, gdyż nie warzy się ona po dodaniu do gorących potraw. Można także użyć jej do dekoracji gotowego dania.
Śliwkowe tiramisu – włoski deser z lokalnym twistem
Śliwki to nasz polski superfood z sadu. Świetnie smakują, mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Śliwki poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale nadają się na przetwory – kompoty czy powidła, ale mogą stać się także wyjątkowym składnikiem niezwykłego deseru.
Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!
Składniki:
- 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
- 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 150 ml kawy espresso, wystudzonej
- 500 g śliwek
- ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
4. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
5. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.
Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.
Superfoods – zwłaszcza te lokalne – to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie – zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.
Average Rating