Jesienne warzywa faszerowane serem żółtym
Czas czytania:2 min

Jesienne warzywa faszerowane serem żółtym

0 0

Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę. O tej porze roku bogactwo warzyw, daje nam duże pole do kulinarnego popisu. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie

Faszerowane papryki z żółtym serem

Składniki dla 4 osób

100 g ryżu

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

300 g mięsa mielonego

szczypta ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól i pieprz

4 czerwone papryki

250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce

3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Faszerowane bakłażany z żółtym serem

Składniki dla 4 osób:

2 świeże bakłażany

2 główki czosnku

2 duże papryki – czerwona i żółta

200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

świeży koperek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.

Dobra rada:

Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Składniki:

2 średnie cukinie

500 g mięsa mielonego

2 cebule

1 świeża papryka

4 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

2 pomidory

300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora

i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 – 50 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Najczęściej popełniane błędy w makijażu
Next post Makaron na sto sposobów