Halloween to jedno z tych świąt, które Amerykanie obchodzą bardzo hucznie. Jedną z najbardziej pielęgnowanych tradycji tego dnia jest znana dla większości zabawa „cukierek albo psikus”. Zwyczaj zbierania przez dzieci słodyczy na Halloween coraz większą popularność zdobywa także w Polsce. Aby wprowadzić najmłodszych w nastrój tego święta warto mieć w zapasie łakocie. Zainspirowani mrocznymi motywami, przygotowała oryginalny przepis na Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską, który dzięki swojej formie może zapewnić wyśmienitą zabawę
Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską
Składniki:
Spód:
- 150g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
- 50g Śliwek Kalifornijskich
- 40g prażonych orzechów laskowych
- Szczypta soli himalajskiej
Masa:
- 70g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
- 4 łyżeczki żelatyny
- Porcja solonego karmelu
- 450g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 300g śmietanki 36%
Solony karmel:
- 200g drobnego cukru (1 szklanka)
- 85g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 120ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
- Pół łyżeczki soli
Dekoracja:
- Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
- Kości z białej czekolady
- Bezowe duchy
- Nagrobki z ciasteczek
- Ciasteczkowa ziemia
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.
Masa:
Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Solony karmel:
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.
Dekoracja:
Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.
przepis: www.californiaprunes.pl
Average Rating