Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Święta i Sylwester były inne niż dotychczas, a teraz do tego grona dołączył również karnawał. Nie rezygnujmy jednak ze świętowania w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół. Może będzie to doskonała okazja, by trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować nietuzinkowe przekąski specjalnie na tę okazję?Jeśli nie masz pomysłu na to, co podać gościom, zachęcamy do wypróbowania oryginalnych i prostych przepisów na pyszne dania w stylu #nowastingfood od czeskiej blogerki Markety. Unikalne doznania kulinarne i pyszna zabawa gwarantowana! Do dzieła!
Przepisy przygotowała Markéta v troub
PLACKI WARZYWNE Z SEREM
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 150 g żółtego sera cheddar
- 2 jajka
- garść tartej bułki
- sól i pieprz
- posiekane zioła
- kwaśna śmietana
- roszponka
- pęczek rzodkiewek
Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać 20 minut. Następnie odcisnąć cukinię i wylać cały uzyskany sok. Dodać grubo starte marchewki, ser pokrojony w kostkę, jajka, posiekane zioła, pieprz i tartą bułkę. Formować cienkie placki i smażyć na patelni z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. W międzyczasie przygotować frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki serwujemy z sałatką z roszponki i rzodkiewek oraz z prostym dipem, przygotowanym z kwaśnej śmietany, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu.
KULKI MIĘSNE Z POMIDOROWYM DIPEM
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- posiekane zioła
- garść bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 pomidory (świeże albo z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść świeżych ziół
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.
Smacznego! 🙂
Average Rating